Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Asistenti osvety zdravia sú neoceniteľnou pomocou pre lekárov. Situácia sa vďaka nim zlepšuje
Zdielať na

Asistenti osvety zdravia sú neoceniteľnou pomocou pre lekárov. Situácia sa vďaka nim zlepšuje

VYSOKÉ TATRY / V rámci celého Slovenska spolupracujú s vyše 850 všeobecnými i odbornými lekármi. Pomáhajú odhaľovať ohniská infekčných chorôb, učia ľudí starať sa o svoje zdravie. To je náplň práce asistentov osvety zdravia, ktorých je vyše 600. TV JOJ sa bola pozrieť na prácu jedného z nich vo Veľkej Lomnici.

Milan býva priamo v osade a každé ráno ako asistent osvety zdravia vyrazí do terénu a preveruje situáciu medzi obyvateľmi. Po tom informuje lekára. "Prichádzam okolo 10 alebo 11, hlásim aká je situácia, či sú nejakí noví pacienti, koľkí prídu na preventívnu prehliadku, koľkí na očkovania," uviedol asistent osvety zdravia Milan Polhoš. 

"Pomáha nám s meraním krvného tlaku, kontroluje na dohliadanie liekov, hľadá pacientov po kontakte s tuberkulózou alebo inými infekčnými ochoreniami," povedal všeobecný lekár Peter Marko. S lekárom je asistent v stálom kontakte, ak sa vyskytne problém, môžu ho hneď riešiť. 

Lekárovi pomáha aj priamo v ambulancii. Nie každý osadník je totiž aj komunikačne zdatný. "Doslova to prekladám, robím tlmočníka doktorovi aj sestričke," povedal Polhoš. 

Asistenti sa stali pevnou súčasťou stoviek ambulancií po celom Slovensku. "Spolupracujeme s viac ako 852 lekármi, či už sú to pediatri, všeobecní lekári alebo špecialisti. Komunikácia prebieha intenzívne," uviedol hlavný koordinátor asistentov Richard Koky. Asistenti sa neustále vzdelávajú formou systému s akreditáciou a svoje vedomosti odovzdávajú ďalej. "Toto je základ, osveta, prevencia a zodpovednosť," uviedol Polhoš.

"Zlepšilo sa percento preventívnych prehliadok, zlepšila sa zaočkovanosť, je tam monitoring s infekčnými chorobami," povedal lekár Marko.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy