Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Podľa informácií TV JOJ mali Mihálikove prepojenie na záujmové osoby riešiť už v roku 2013. On to ale odmieta
Zdielať na

Podľa informácií TV JOJ mali Mihálikove prepojenie na záujmové osoby riešiť už v roku 2013. On to ale odmieta

BRATISLAVA / Po štrukturálnych zmenách v Národnej kriminálnej agentúre niektorí príslušníci NAKA prišli o svoje pozície a niektorí podali aj žiadosť o prepustenie do civilu. Dnes už bývalý zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milan Mihálik z polície odísť neplánuje. Mihálika predviedli minulý týždeň spolu s Pavlom Vorobjovom a Michalom Zubčákom detektívi Úradu inšpekčnej služby, a to pre prípad lustrovania novinára Jána Kuciaka. TV JOJ už niekoľko dní preveruje informácie, ktoré samotný Mihálik odmieta a považuje za účelové.

V závere minulého týždňa Milana Mihálika predviedli vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby pre účely výsluchu. Spolu s ním aj Michala Zubčáka a Pavla Vorobjova. Trojica policajtov figuruje v trestnom stíhaní pre prípad lustrácií novinára Jána Kuciaka. Mihálika a Zubčáka vyšetrovatelia po výsluchu prepustili bez obvinení, trestne stíhajú Vorobjova. Ten s médiami nekomunikuje.

Mihálik v deň zadržania reagoval bezprostredne po výsluchu, len cez svojho advokáta. "Vzhľadom na prebiehajúce sa klient momentálne nebude vyjadrovať," uviedol právny zástupca Milana Mihálika Eugen Cimmermann. 

Akú úlohu pri lustráciach neskôr zavraždeného novinára, či vôbec nejakú, mal ešte donedávna riadiaci policajt z Národnej jednotky finančnej polície NAKA, vyšetrovatelia prípadu Kuciak stále zisťujú. TV JOJ získala informácie, ktoré opisujú jeho pôsobenie v polícii od roku 2013 až do okamihu, keď získal miesto zástupcu riaditeľa finančnej jednotky.

Podľa zdroja TV JOJ, podozrenia na jeho údajné prepojenie so záujmovými osobami mali nadriadení riešiť už v roku 2013 na protizločineckej jednotke. Práve v tom čase mal pre vylúčenie podozrení z úniku policajných informácií takzvaným závadovým osobám, ísť na detektor lží. Zdroj z prostredia polície, ktorý trvá na zachovaní anonymity pre TV JOJ tvrdí, že na detektor nešiel a podal žiadosť o prepustenie do civilu. Tú neskôr stiahol a rok na to sa mal dostať na finančnú jednotku NAKA. Na základe rozkazu vtedajšieho prezidenta polície Tibora Gapšara. TV JOJ Mihálika so všetkými tvrdeniami anonymného zdroja písomne oboznámila. Na zaslané otázky nakoniec odmietol odpovedať a televízii poskytol len svoje stanovisko: "Z obsahu Vašich otázok je zrejmé, že disponujete nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami k mojej osobe. Keďže tieto zavádzajúce a nepravdivé informácie sú v poslednom období sústavne využívané na diskreditáciu mojej osoby, nebudem sa k nim vyjadrovať," píše v stanovisku Mihálik. 

Ak je pravda, že nadriadení policajta v roku 2013 chceli vyšetriť na detektore lží a on to odmietol, musí o takomto úkone podľa informácií TV JOJ, existovať písomná záznam. Žiadosť o vyšetrenie policajta má mať v evidencii Kriminálny expertízny ústav, ak nadriadení vyšetrenie žiadali oficiálnou cestou a chceli ho realiyovať. Polícia už uviedla, že informácie zo spisu policajta bez jeho súhlasu nezverejňuje. "Odpovede na Vaše otázky sú súčasťou osobného spisu policajta, do ktorého nemá prístup tretia osoba bez jeho súhlasu," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Ďalšie informácie o niekdajšom vysokopostavenom funkcionárovi finančnej jednotky sa týkajú jeho údajných úzkych vzťahov na nitrianske vplyvné podnikateľské prostredie, aj na aktuálne či v minulosti trestne stíhané osoby, a tiež smerom k údajnému podozrivému angažovaniu sa v Kočnerovej kauze Unipharma.

Milan Mihálik už na NAKA nepracuje. Z jeho stanoviska vyplýva, že sám odchod z polície neplánuje. "V zákone o služobnom pomere dnes neexistuje ustanovenie, aby ma mohli odvolať bez uvedenia dôvodov. Aj preto sú dnes zneužívané médiá a novinári na personálne čistky v policajnom zbore," uviedol Mihálik.

Pavla Vorobjova, ktorého zadržali spolu s Mihálikom, ako jediného z trojice aj obvinili. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy