Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Slovenské deti budú mať svoju prvú školu v Portugalsku. O školu je už teraz veľký záujem
Zdielať na

VIDEO: Slovenské deti budú mať svoju prvú školu v Portugalsku. O školu je už teraz veľký záujem

LISABON / Slovenské deti v Portugalsku budú mať svoju školu. Slovenské veľvyslanectvo, v spolupráci s Univerzitou Komenského a lisabonskou univerzitou NOVA, zabezpečí malým žiakom slovenskú výučbu.

Slovenskí žiaci a škôlkári budú mať svoju prvú školu v Portugalsku. Po dlhých prípravách sa podarilo zahájiť otvorenie slovenskej školy v Lisabone, ktorá je doplnkovou školou vo vzdelávaní na udržanie národného povedomia, slovenského jazyka a kultúry," približuje Oldřich Hlaváček, veľvyslanec SR v Portugalsku. 

​Doposiaľ zastrešovala potreby slovenských žiakov zväčša česká škola, no od soboty sa už všetko zmení. „Táto iniciatíva vznikla z popudu, že sme chodili do českej školy, kde sme nemohli navštevovať prvý školský stupeň, pretože české sylaby sú trochu odlišné ako naše," vysvetľuje Hlaváček. 

Pod projekt sa podpísali viacerí

Projekt vznikol na základe spolupráce ako slovenskej, tak portugalskej strany. „Podarilo sa to zrealizovať v spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá nám cez projekt Erasmus+ bude vysielať stážistov, mladých magistrov učiteľov, na stáže, na výuku v tejto skole," potvrdil Hlaváček.

Priestory slovenskej strane ponúkla moderná lisabonská univerzita. Táto škola sa podarila aj za pomoci Obchodnej fakulty lisabonskej univerzity NOVA, ktorá nám poskytla priestory," hovorí Hlaváček. Všetko prebieha za veľkej podpory ambasády Slovenskej republiky, ktorá je gestorom celého projektu. 

Škola ponúkne aj formu online výučby 

Novým a zaujímavým prvkom pre prvý stupeň základnej školy je elektronická výučba, ktorá bude celá prebiehať online. „Ideme skúsiť online vzdelávanie modernou elektronickou formou, ide o najinovatívnejší prvok tejto slovenskej školy," skonštatoval Hlaváček. 

Zabezpečiť tak budú môcť výučbu pre deti z celého Portugalska. „Chceme umožniť, aby sa online, diaľkovo, mohli učiteľky stretávať aj s detičkami, ktoré sú napríklad v Porte, vo Fare, Coimbre, či už na severe alebo na juhu Portugalska," objasňuje Hlaváček. 

O školu je veľký záujem 

Škola bude mať dve triedy. Prvá zastreší výučbu pre deti od prvého až po piaty ročník, druhá bude slúžiť škôlkárom. O školu je veľký záujem, máme momentálne desať škôlkárov, šesť školákov," poznamenal Hlaváček. 

Veľký záujem o túto školu prejavili už aj zo strany malých detičiek. V sobotu sa na otvorení zúčastnili aj detičky, ktoré sa narodili v lete tohto roku. „Ide o mesačné a dvojmesačné dieťa, ktorých sme prihlásili predbežne," dodáva Hlaváček. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy