Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Generálny prokurátor zbavil Trnku mlčanlivosti. Ide zrejme o prípad podnikateľa Mišenku
Zdielať na

Generálny prokurátor zbavil Trnku mlčanlivosti. Ide zrejme o prípad podnikateľa Mišenku

BRATISLAVA/ NITRA / Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka už pravdepodobne môže hovoriť o nejasnom pozadí prepustenia niekdajšieho topoľčianského podnikateľa Jozefa Mišenku z väzby na slobodu. Pre konkrétnu trestnú vec je zbavený mlčanlivosti. Podnikateľa po prepustení z väzby v roku 2010 miestne podsvetie s ktorým mal konflikt, okamžite popravilo. Angažovanosť Trnku v tomto prípade na základe podnetu TV JOJ nanovo preveruje polícia. Aj preto, že sa o Mišenkovu slobodu mal v tom čase údajne uslilovať aj Trnkov priateľ, Marian Kočner. Vyplýva to z Kočnerových esemesiek.

Len nedávno prenikli na verejnosť Kočnerové smsky, ktoré smeroval prokurátorovi Šufliarskemu. Kočner mu okrem iného mal písať, že chcel vybiť Mišenkovi zrušenie väzby. Napísal aj: "Mohol žiť?! Keby ostal vo väzbe. Dobroš ho pustil". To bolo už po Mišenkovej vražde. Políciu ale až do leta 2019 reálne nezaujímalo ako to s Trnkom pri Mišenkovi naozaj bolo. Skorší podnet od Mišenkovho strýka Viliama, známeho z iných mafiánskych prípadov, policajti preverili tak, že ani Trnku a ani Mišenkovu matku vôbec nevypočuli. "Všetky skutočnosti uvedené v podnete vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky preveril, 15. marca v roku 2016 podanie odmietol," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Teraz sa zdá, že dôsledné preverovanie už začali. Pre podnet TV JOJ keďže vo veci nastali nové skutočnosti. Generálny prokurátor Dobroslava Trnku už zbavil mlčanlivosti. Podľa denníka SME práve pre prípad Jozefa Mišenku. "Generálny prokurátor jednej žiadosti vyšetrovateľa vyhovel v konkrétnej trestnej veci," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Zatiaľ nie je známe či polícia vo veci vypočula aj samotného Mariana Kočnera. Počas dnešného dňa TV JOJ kontaktovala aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Na otázky či bol vypovedať neodpovedal, nedvíhal ani svoj súkromný mobil. Faktom je, že Trnka odmieta, že by dal ako generálny prokurátor telefonický pokyn pre prepustenie mladého podnikateľa z väzby v roku 2010. Pre už medializované informácie sám podal trestné oznámenie. Okrem iného pre ohováranie aj pre krivé obvinenie. O tom, že Mišenku mal z väzby prepustiť práve on, svedčí oficiálne stanovisko generálnej prokuratúry. "Ten pokyn na prepustenie vtedy obvineného J.M. z väzby bol telefonický pokyn bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Tie dôvody bližšie nepoznáme, pretože nie sú zaznamenané v písomnej podobe," potvrdila Predajňová. 

Je veľmi pravdepodobné, že samotný Dobroslav Trnka už pred vyšetrovateľom k prípadu Jozefa Mišenku už vypovedal. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy