Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Znalecký posudok a cena nehnuteľnosti
Zdielať na

Znalecký posudok a cena nehnuteľnosti

Zdroj: SITA

Kúpa vlastného bývania je jedným z najdôležitejších životných krokov. Ponuka na trhu s nehnuteľnosťami je veľká a bez ťažkostí ulahodí i tomu najnáročnejšiemu klientovi. S kúpou, predajom a prenájmom bytu alebo domu sa často spájajú termíny ako znalec, znalecký posudok, či cena nehnuteľnosti.

Znalecké posudky sú požadované pre rôzne účely inštitúciami ako sú banky, súdy, finančné a exekútorské úrady, ale aj pri trestných a občianskoprávnych konaniach.

Najčastejšie sú však žiadané práve v spojení s nehnuteľnosťami. Predaj a kúpa bytu, domu, pozemku, ale aj rozostavanej stavby sa nepohnú bez odborne vypracovaného znaleckého posudku. Vo všeobecnosti možno povedať, že banka sa vždy orientuje podľa hodnoty určenej znaleckým posudkom a nie podľa ceny, ktorú požaduje predávajúci. Od nej sa koniec-koncov odvíja výška úveru, ktorý banka schváli.

Jeden posudok na 1OOO účelov je sci-fi

Každý znalecký posudok má isté špecifiká, a tak ho možno použiť výlučne pre účel, na aký bol vyhotovený. Rovnako “platnosť” tohto dokumentu nie je večná. Stanovená všeobecná hodnota nehnuteľnosti je platná pre dátum, kedy bol posudok urobený. Jeho “platnosť” obvykle závisí od času, ktorý je inštitúcia ochotná akceptovať.

Príklad: V prípade prehodnocovania úveru pri skončení 3r. fixácie nemožno použiť rovnaký znalecký posudok ako pri vybavovaní hypotekárneho úveru spred 3 rokov. Je preto nutné vyhotoviť nový aj vzhľadom na fakt, že faktorov vplývajúcich na stanovenie hodnoty nehnuteľnosti je veľa.

Nie každý môže byť znalcom

Znalecký posudok môže vypracovať výlučne odborník s mnohoročnou praxou, zapísaný v Zozname znalcov vedenom Ministerstvom spravodlivosti. Register je verejne prístupný na webstránke MS SR. Takýto zoznam znalcov je tiež možné nájsť na webe www.znalec-sr.sk Okrem toho musí znalec nehnuteľnosti spĺňať ďalšie požiadavky na vzdelanie, prax, pravidelné overovanie spôsobilosti zložením skúšok.

Vedeli ste? Znalci sú povinní neustále (celoživotne) sa vzdelávať, ako aj sledovať zákonné úpravy a zmeny v znaleckej činnosti.

Externý vs. interný znalec nehnuteľnosti

Pri financovaní nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru si môžete vybrať znalca troma spôsobmi:
- externý súdny znalec
Je potrebné overenie, či konkrétna banka akceptuje posudok vyhotovený vami vybratým znalcom.
- interný znalec banky
Najrýchlejšia forma schválenia posudku bankou, avšak ide len o posudok vzťahujúci sa k oceneniu nehnuteľnosti, ktorý sa do ruky klienta ani nedostane
- zmluvný znalec banky
Klient si vyberie znalca nehnuteľnosti z bankou ponúkaného zoznamu a na základe ceny znaleckého posudku.

Bez ohľadu na to, akou formou bol znalec zvolený, je povinný vykonávať svoju činnosť osobne, riadne, nestranne, účelne a v dohodnutej lehote.

Najčítanejšie správy