Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prvákov v novom školskom roku privítali aj prezidentka Čaputová či premiér Pellegrini
Zdielať na

Prvákov v novom školskom roku privítali aj prezidentka Čaputová či premiér Pellegrini

BRATISLAVA / Približne 660 tisíc žiakov sa dnes vrátilo do školských lavíc. A vôbec prvýkrát si do nich sadlo takmer 60 tisíc prvákov. Na jednej z bratislavských škôl ich privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Školské časy si dnes ráno pripomenul aj premiér Peter Pellegrini. Navštívil jednu zo škôl v okolí Bratislavy, ktorej vláda schválila dotácie na rozšírenie tried a jedální.

Prezidentka Čaputová prišla do základnej školy Turnianska v bratislavskej mestskej časti Petržalka o ôsmej hodine ráno. Prváčikov privítala v tamojšej telocvični. V príhovore im zdôraznila, že ich čaká množstvo nových priateľov, ale aj úloh. Niekedy aj ťažkých, avšak tak ako aj dospelí, musia sa s nimi vysporiadať. Deťom prezradila, že ona sama ako dieťa netušila, že by sa mohla stať prezidentkou. Deťom však povedala, že v živote je dôležité si nájsť umiestnenie, ktoré ich baví a bude im dávať zmysel.

Základnú školu Turnianska si nevybrala náhodne. Ide o školu, ktorá sa zameriava na životné prostredie a kladie dôraz na environmentálnu výchovu. A práve ochrane životného prostredia sa ešte ako právnička venovala a ide o jednu z jej prezidentských priorít. Po tom, ako sa vyslobodila z davu detí, ktoré sa s ňou chceli odfotiť a darovať jej kvety, prezradila, že ona sama si už na svoj prvý školský rok nepamätá.

"Je to pred štyridsiatimi rokmi, úprimne nepamätám si veľmi, ale samozrejme si pamätám, ako som viedla svoje deti do školy a viem, že to bola zmes očakávaní radosti aj obáv, tak som na to myslela dnes, keď som sa prihovárala rodičom a deťom," poznamenala prezidentka Čaputová. 

Nový školský rok vítal aj Peter Pellegrini

Školákov privítal aj premiér Pellegrini, na základnej škole v Moste pri Bratislave. Ide o satelitnú dedinu, ktorá sa síce kapacitne prispôsobila zvyšujúcemu sa počtu žiakov, no jedáleň už nestíha. "Vláda rozhodla, že aj obci Most pri Bratislave vyčlení 250 000 na rozšírenie a dobudovanie novej školskej jedálne, ktorá bude zodpovedať parametrom tejto školy a potrebám," priblížil premiér. 

Príspevok dostal aj Slovenský Grob na rozšírenie počtu tried, obce Rovinka a Kamienka na telocvične, Miloslavov na prístavbu, Dolný Ohaj na kuchyňu s jedálňou. Okrem toho, že školy riešia priestory pre žiakov, musia riešiť najmä v bratislavskom kraji aj nedostatok pedagógov. "Celé prázdniny sme mali problém zabezpečiť kvalifikovaných učiteľov na prvý stupeň. Rovnako ako aj na iných školách, potrebovali by sme pedagógov, matematikárov, fyzikárov alebo učiteľov anglického jazyka," vysvetľuje riaditeľ školy Ladislav Peciar. 

Prvákov privítala aj ministerka školstva Martina Lubyová

Na svoj prvý deň v škole zaspomínala aj súčasná ministerka školstva Martina Lubyová, keďže sa tentoraz vybrala privítať prváčikov do školy, kde takýto prvý deň prežívala. A priznala sa, že bola dojatá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy