Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Žena po röntgene zaplatila 11 eur, bloček od lekára ale nedostala. Poslali ju poň do ambulancie o niekoľko kilometrov ďalej
Zdielať na

Žena po röntgene zaplatila 11 eur, bloček od lekára ale nedostala. Poslali ju poň do ambulancie o niekoľko kilometrov ďalej

BRATISLAVA / Pacientov v ambulancii u lekára nemusí prekvapiť iba poplatok za zdravotné úkony. Jednu z diváčok TV JOJ zarazilo, že pri platbe u lekára nedostala doklad o zaplatení. Zdravotná sestra ju vraj posielala po bloček do druhej ambulancie na opačnom konci mesta.

"Som išla na RTG pľúc. Bola zo sestrička alebo doktorka a povedala, že 11 eur sa platí," opísala situáciu pacientka Lucia. Keď si pýtala príjmový pokladničný doklad posielali ju do niekoľko kilometrov vzdialenej ambulancie. "Mám ísť na nejakú Teslovú, že tam majú sídlo pokladnice, že tam si ho mám pýtať," povedala. Poliklinika, kde pacientka navštívila lekára, patrí pod Bratislavský samosprávny kraj. Tak, ako je lekár povinný zverejniť pre pacientov na viditeľnom mieste cenník a zoznam všetkých výkonov, tak je povinný vydať o tom aj doklad. 


"O každej platbe je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povinný vydať doklad. Ak ale tento relevantný doklad o úhrade chýba, výber poplatku lekárom je nepreukázateľný,"  vyjadrila sa hovorkyňa BSK Lucia Forman.  "Nevydali sme blok, lebo ešte nemáme E-kasu, nemáme to ešte spravené," argumentoval lekár Imrich Varga. Lekár argumentuje aj tým, že blok by vybavil dodatočne. "Dostane blok z polikliniky Tehelná, kde mám normálnu kasu," poznamenal. 

"Z uvedeného vyplýva, že ak za poskytnutie služby špeciálnej lekárskej praxe (lekárom-podnikateľom) je prijímaná od pacienta tržba v hotovosti, je povinný ju zaevidovať v pokladnici a pacientovi odovzdať pokladničný doklad ihneď po jeho vytlačení a na predajnom mieste, teda na mieste kde je platba prijatá," podotkla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Pri pochybnostiach pri platení sa pacienti môžu obrátiť na Finančnú správu SR.

Pozrite si reportáž o podvode v lekárni, škoda bola desaťtisíce eur. Viac TU:

Súvisiace články