Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Židovská komunita v Bratislave je stále aktívna. Do života uviedli novú tóru
Zdielať na

Židovská komunita v Bratislave je stále aktívna. Do života uviedli novú tóru

BRATISLAVA / Bratislavská židovská komunita je síce počtom malá, ale stále aktívna. Ukážkou toho, že nejde iba o kultúrny spolok, ale tiež o náboženské spoločenstvo, ktoré si ctí tradície, bolo uvedenie do života novej tóry, teda základnej knihy judaizmu. Tunajšia komunita ju dostala do daru z Izraela.

V židovskom svete je takáto udalosť považovaná za niečo výnimočné, čomu zodpovedala aj slávnostná atmosféra. "Tento zvitok stelesňuje všetko, čo je pre nás vzácne. Keď je nová tóra, tak je veľká radosť," uviedol Baruch Myers, hlavný bratislavský rabín.

​Autority pod vedením hlavného bratislavského rabína podľa zvyklostí najprv dokončili písanie písmen tóry. Nasledoval spev a oslavné tance. Niečo podobné Bratislava zažila naposledy v medzivojnovom období, keď komunitu viedla slávna rabínska dynastia Sofer-Schreiber. "Také niečo tu nebolo od holokaustu. Je to prvýkrát, čo máme novú tóru," povedal Ivan Pasternák, správca synagógy na Heydukovej ulici. 

Presne v duchu tradície sa odohral aj pochod ulicami Starého mesta. Židovskí veriaci niesli zvitok tóry pod špeciálnym baldachýnom. Nakoniec ju priniesli do vzdelávacieho centra, kde pokračovali obrady. Novú tóru následne uložili do svätostánku, čím bola zavŕšená slávnosť, na ktorú budú všetci zúčastnení ešte dlho spomínať. "Veľmi som dnes hrdý, židovský národ žije, pred 75 rokmi obrali mojich rodičov o tento pokoj a nedarilo sa, ale žijeme a budeme žiť," dodal Josef Weisz, člen židovskej obce. 

Môže byť židovský pôvod ako problém? Pre niektorých politikov asi áno:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy