Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladomanželské pôžičky sa popularite netešia, od júla evidujú iba desať žiadostí. Na stole je úprava podmienok
Zdielať na

Mladomanželské pôžičky sa popularite netešia, od júla evidujú iba desať žiadostí. Na stole je úprava podmienok

BRATISLAVA / Mladomanželské pôžičky, ktoré poskytuje Štátny fond rozvoja bývania, sa popularite netešia. Od júla evidujú iba desať žiadostí, z nich schválili iba päť. Navrhovatelia zákona, poslanci strany MOST HÍD, preto uvažujú o zmene podmienok čerpania tak, aby o ne zvýšili záujem.

Štát od júla ponúka mladomanželom do veku maximálne 35 rokov výhodnú pôžičku na kúpu bytu, domu, ako aj ich rekonštrukciu. Manželia ale žiadosť musia podať do roka od uzatvorenia manželstva.

"Keďže bolo v minulom roku 31 tisíc manželstiev, tak tých žiadateľov a ten záujem môže byť dosť veľký, a preto sme aj možno veľmi striktne povedali alebo určili, že mladomanžel je ten, kto je 12 mesiacov po svadbe, ale ak prídu podnety a ak to bude účelné a potrebné, tak to vieme meniť, môžu to byť aj tri roky," vysvetľuje Irén Sárközy, poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd. 

"Štátny fond zaznamenal 10 prijatých žiadostí," približuje Juraj Kurňavka, generálny riaditeľ ŠFRB. Samotný riaditeľ i navrhovatelia zákona dnes vedia, že v legislatíve musia poľaviť. Prax už ukazuje, že ak žiadateľ nemôže presiahnuť štvornásobok životného minima, hovoríme o ľuďoch, ktorých príjmy sú pomerne nízke a tak splniť zároveň ďalšiu podmienku, ktorou je finančná spoluúčasť 25 percent, je nereálna.

Čo však najviac žiadateľov odrádza, sú úroky

"Maximálne 75 tisíc pri byte nie staršom ako tri roky a 50 tisíc pri byte staršom ako tri roky, 25 percent je spoluúčasť žiadateľov," objasňuje Kurňavka. Čo však najviac žiadateľov odrádza, sú úroky. "Pôžička je úročená dvoma percentuálnymi sadzbami, to znamená do 15 tisíc je to jedno percento a nad 15 tisíc je to dvojpercentné úročenie," infomruje Kurňavka. "Sme otvorení sa k tomu vrátiť, už aj vieme, kde by sme vedeli ustúpiť" poznamenal Tibor Bastrnák, poslanec NR SR za stranu Most-Híd. 

Osem pravidiel, ako efektívne sporiť. Poznáte ich? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy