Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chodci hazardéri dostávali pokuty. Prekvapujúce je, že ide často o seniorov
Zdielať na

Chodci hazardéri dostávali pokuty. Prekvapujúce je, že ide často o seniorov

BRATISLAVA / Napriek tomu, že sú najzraniteľnejší, riskujú najviac. Hovoríme o chodcoch, ktorí prechádzajú cez cestu mimo priechodov alebo na červenú. Často ide o seniorov. Polícia zverejnila video s takýmito hazardérmi. Redaktor TV JOJ Juraj Hajdin išiel situáciu preveriť a ostal sám v šoku.

Od začiatku tohto roka polícia eviduje 39 dopravných nehôd "len" v Bratislave, ktoré spôsobili chodci. Žiaľ niektoré skončili tragicky. Na videu, ktoré zverejnila polícia, je len časť nezodpovedných chodcov hazardérov. Je to, ale naozaj na cestách s chodcami také zlé? Nie, že by sme polícii neverili, ale platí známe dôveruj, ale preveruj.

Po zhliadnutí policajného videa sa redaktor TV JOJ Juraj Hajdin rozhodli overiť si situáciu na bratislavských cestách. Na miestne neboli ani päť minút a už 7. chodec prešiel cez frekventovanú Miletičovu ulicu.

Paradoxne medzi hazardérov patria starší občania, ktorí sa už pomalšie a ťažšie pohybujú. Ohrozujú nie len svoje životy, ale aj životy druhých. Nedávno na Gagarinovej ulici zomrel chodec. Podľa polície stál pri zastávke na ceste mimo vyznačeného priechodu pre chodcov, kde ho zrazilo auto. Zraneniam na mieste podľahol.

"Aj v súvislosti s touto tragickou dopravnou nehodou polícia v Bratislavskom kraji opätovne vyzýva chodcov, aby pri priechode cez cestu dbali o svoju bezpečnosť! Pri prechádzaní cez cestu musia chodci použiť priechod, nadchod alebo podchod," zdôrazňuje policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Ak sa toto deje len na úseku dlhom ani nie 300 metrov - a pritom priechody pre chodcov sú len o kúsok ďalej, viete si sami vynásobiť, že koľko podobných hazardérov je na celom Slovensku. A niektorí z nich prechádzajú cez cestu hľadiac do mobilu.

"Zároveň upozorňujeme aj na nebezpečenstvo, ktoré hrozí chodcom rozptyľujúcim sa mobilom! Písanie správ či počúvanie hudby odvádza pozornosť chodca od diania na chodníku alebo prechádzaní cez cestu. Chvíľka nepozornosti môže mať nezvratné následky na živote a zdraví," dodáva Mihalíková. 

Aj v priebehu minulého týždňa sa dopravní policajti zamerali na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky chodcami a cyklistami. "Len za pár hodín takejto kontroly zaznamenali celkom 28 priestupkov, ktorých sa dopustili nedisciplinovaní chodci," uviedla policajná hovorkyňa. Pätnástim chodcom bola uložená bloková pokuta a trinásť chodcov bolo vyriešených napomenutím. V podobných kontrolách bude polícia naďalej pokračovať. Nie preto, aby pokutovala, ale aby chránila život a zdravie ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž o tragédii na Gagarinovej ulici, kedy auto zrazilo muža: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy