Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výlet turistov v Poloninách sa skončil záchrannou akciou. Dievča (15) sa nedokázalo vrátiť
Zdielať na

Výlet turistov v Poloninách sa skončil záchrannou akciou. Dievča (15) sa nedokázalo vrátiť

POLONINY / Výlet skupinky českých turistov v Poloninách sa skončil zásahom horských záchranárov. 15-ročné dievča si poranilo nohu a dole strmým a náročným terénom zísť nedokázalo. Podľa záchranárov turisti často tieto vrchy podceňujú.

Českí turisti smerovali na Kremenec. Ide o najvyšší vrch Bukových vrchov a najvýchodnejší bod na Slovensku. Pre turistov je vyhľadávaným cieľom. Zostup dole je ale náročný. Túra vyčerpala aj 15-ročné dievča. Na pomoc museli privolať horských záchranárov. "Po ceste späť došlo k únave 15-ročného dievčatka a k úrazu členka," uviedla Branislav Sikorčin, HZS Bukovské vrchy. Mladá turistka sa nachádzala pod Temným vrškom. Záchranári HZS sa na miesto dostali pomocou terénneho vozidla. Pacientke poskytli zdravotnícke ošetrenie a následne ju transportovali do údolia.

Nie každá záchranná akcia v horách má šťastný koniec. Zhruba pred mesiacom prišiel v Poloninách český turista o život. Horskí záchranári sa k nemu dostali pomocou terénneho vozidla. Na miesto smerovala aj posádka leteckých záchranárov. Pristáť v lesnatom teréne však nebolo jednoduché. Pilot napokon pristál na neďalekej lúke. Leteckí záchranári pokračovali v oživovaní. Žiaľ, zachrániť 50 ročného turistu sa im napriek maximálnej snahe nepodarilo. Horskí záchranári turistov vždy upozorňujú, aby vrchy v Poloninách nepodceňovali. "V týchto našich horách v Poloninách, po tých dlhých túrach, lebo u nás sú dlhé túry prichádzajú turisti veľmi vyčerpaní," povedal Branislav Sikorčin, HZS Bukovské Vrchy. 

Pomoc horskej služby v Zboji potrebovala už aj 22 ročná turistka z Belgicka, ktorá bola podchladená. Záchranári preto radia návštevníkom Polonín aby nepodceňovali počasie hoci je letné obdobie. "Musia si oblečenie vrstviť. To znamená pri výstupe si dať dole veci a hore potom keď vyjdú na vrchol, sa obliecť, aby nebola zima," dodal Martin Makarovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy