Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Extrémne suchá pociťujú aj v najchladnejšom kúte Slovenska. So žatvou začali na Orave o 3 týždne skôr
Zdielať na

Extrémne suchá pociťujú aj v najchladnejšom kúte Slovenska. So žatvou začali na Orave o 3 týždne skôr

ORAVA / Podľa SHMÚ je suchom rôznej intenzity zasiahnutých až 90 percent nášho územia. Znepokojení sú najmä poľnohospodári. Plodiny nemajú prirodzenú vlahu a vysychajú. Extrémne sucho pociťujú aj v najchladnejšom kúte Slovenska - na Orave. Družstevníci tam preto začali žatvu o tri týždne skôr.

"Už si nepamätám, dávno už nebol taký suchý rok a teplý," uviedol Augustín Kázik, kombajnista PD Párnica. Podľa SHMÚ deficit pôdnej vlahy je najvyšší práve na Orave, s nedostatkom bojujú ale aj v iných regiónoch. Kombajny sa mohli zahryznúť oveľa skôr do obilia ako po minulé roky, je už totiž dozreté. "Žatva na Liptove a Orave začala o dva až tri týždne skôr. Podpísala sa na tom nestálosť počasia," vysvetlil Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory. 

​V máji bola na severe miestami krajina pod snehom. O siatí a oraní nemohli poľnohospodári ani snívať. Potom nastali extrémne teplá, niekde dokonca padal aj ľadovec. "Keď bol studený máj, nemohlo sa vnútrozemie prehriať a to bolo potrebné na to, aby mohla začať fungovať Medardova kvapka," objasnil meteorológ Peter Jurčovič.

Pôda medzi obilím je vysušená a tvrdá ako skala. Poľnohospodári nevedia, čo skôr. Kým po iné roky žali postupne, teraz musia naraz všetko. "Obilie dozrelo skôr a v súčasnosti nám naraz dozrieva obilie, pšenica aj repka. Žatva sa nám nakopila a zberáme celú úrodu v jednom období," povedal Miroslav Štefček. V týchto horúčavách je aj náročné vydržať v uzavretej kabíne bez klimatizácie. "Vonku je okolo 30 stupňov. Tá teplota je ešte väčšia v kabíne.
Stroje sú staršie, nemôžme ich tak hnať po tej pšenici," opísal situáciu Augustín Kázik. 

Najhoršie je to, že výnosy z obilia nebudú vôbec také ako družstevníci predpokladali. "Nepriaznivé počasie tohto roku Všetkým podnikom a všetkým poľnohospodárom spôsobí výpadok v niekoľkých desiatkach možno na veľkých podnikoch aj v státisícoch eur na obilninách," dodal Miroslav Štefček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy