Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko zasiahli neznesiteľné horúčavy. Zaoberať sa nimi začali aj politici
Zdielať na

Slovensko zasiahli neznesiteľné horúčavy. Zaoberať sa nimi začali aj politici

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatkové popoludnie výstrahu druhého stupňa pre vysoké teploty na západe Slovenska a varoval, že tam teplota môže dosiahnuť až 36 stupňov. Na priamom slnku sa ľudia topili ešte viac. V zoologickej záhrade ochladzovali aj zvieratá. A nielen to. Horúčava sa stala dokonca aj politickou témou.

Krátko pred 15:00 hodinou teplomer na námestí v Bratislave ukazoval 40 stupňov. Mesto bolo plné turistov a tí neváhali využiť všetky možnosti schladenia sa - ovlažovali sa aj vo fontánach. "Našťastie je tu dosť vody na ochladenie," vraví s úsmevom turistka.

Schladiť sa potrebujú aj mnohé zvieratá v zoologickej záhrade. "Musia mať jednak tieň, dostatok pitnej vody. Niektoré dokonca aj sprchujeme, tie, ktoré to majú radi," vysvetľuje vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková v bratislavskej ZOO. 

Pozrite si sprchovanie medveďa: 

​Téma horúčav sa dostala aj do politiky. Robert Fico urobil tlačovku priamo na stavenisku. Oznámil tam, že vďaka zmene vyhlášky, ktorú urobilo ministerstvo zdravotníctva, budú od augusta platiť nové pravidlá o ochrane pracovníkov počas horúčav. "Môžu začať ráno skôr. Keď je potrebné, tak si môžu urobiť prestávku cez obed, musia mať zabezpečený pitný režim. To je všetko vec dohody, pretože táto vec, táto vyhláška a právne predpisy to umožňujú," uviedol Fico.  

Svoje predstavy o opatreniach ale majú aj stavbári. "Stačí sa pozrieť za hranice, tam sa v podstate v piatok poobede končí, víkendy majú voľné," povedal projektový manažér Branislav Rusnák. 

Pozrite si nadchádzajúcu predpoveď počasia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy