Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slováci a Česi budú mať k sebe opäť bližšie. 143 metrový most prepojí dva štáty
Zdielať na

Slováci a Česi budú mať k sebe opäť bližšie. 143 metrový most prepojí dva štáty

KOPČANY / Obyvatelia Záhoria z obce Kopčany a blízkeho okolia sa konečne dočkali vytúženého mosta. Vďaka nemu sa im cesta na Moravu skráti o celých 17 kilometrov. Nový most tak spojí Slovensko s moravskou obcou Mikulčice, kde sa nachádzajú významné archeologické pamiatky z čias spoločnej Veľkej Moravy.

Lávkou, ktorá má 143 metrov prepoja slovenské Kopčany a české Mikulčice. "Bol to nápad mňa a starostu Mikulčíc. Je to pre mňa splnený sen po 12 a pol roku," uviedol Dušan Dubecký, starosta obce Kopčany. "Ten most, jeho umiestnenie bolo minimálne päťkrát posunuté, raz kvôli bocianom, raz kvôli žabám, či inej faune či flóre," poznamenal Zdenko Čambal, primátor mesta Holíč. 

Projekt pozostáva z dvoch častí z lávky a cyklistického chodníka a finančne sa na tom podieľali Juhomoravský kraj a Trnavská župa. "3, 8 milióna eur dokopy. 2. 2 porcia eurofondov, ktorá je za Trnavský samosprávny kraj a 111 tisíc je z rozpočtu trnavskej župy," vymenoval Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Na Moravskej strane je to jedno z najvýznamnejších území Veľkej Moravy. "Chceme prepojiť až do hĺbky regiónu, aby dokopy 5,3 km cyklotrasa slúžila archepark z jednej strany a naše kultúrne pamiatky boli prepojené," povedal Jozef Viskupič.

Žeriav priviezli na 19 kamiónoch a montovali ho asi týždeň. "Máme tu tri naj na stavbe. Žeriav z najväčšou nosnosťou na Slovensku, nosník oblúkový s najväčším rozpätím 91 mestrov a najväčšou, 200 tonovou hmotnosťou," povedal Ivan Čahoj, konateľ spoločnosti. Vďaka lávke pre cyklistov a peších budú mať ľudia oveľa bližšie na Moravu ako to bolo doteraz. Cez most by mali prejsť prví cyklisti začiatkom novembra tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy