Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
ÚVZ upozorňuje na nebezpečné drevené misky z Číny, môžu byť pre zdravie škodlivé
Zdielať na

ÚVZ upozorňuje na nebezpečné drevené misky z Číny, môžu byť pre zdravie škodlivé

Archívna reportáž

Colníci upozorňujú na falošný tovar. Ak si taký objednáte, môžete o neho ľahko prísť

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečné drevené misky z Číny. Odborníci tu zistili migráciu formaldehydu a melamínu, ktoré by do potravín nemali prechádzať. Môžu ohroziť ľudské zdravie.

Výstrahu zaslal Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) Nemecka. "V drevenej miske obchodnej značky TEDi, vyrobenej v Číne, laboratórnou analýzou zistili migráciu formaldehydu a melamínu, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami. Podľa nariadenia musia byť tieto materiály a predmety vyrobené tak, aby za obvyklých alebo predvídateľných podmienok používania ich zložky neprechádzali do potravín v množstve, ktoré by mohlo ohroziť zdravie ľudí," vyjadrila sa pre hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. 

Drevené misky z Číny sa nachádzajú aj na slovenskom trhu, určili ich na predaj o filiálok spoločnosti TEDi. 

Príslušné orgány verejného zdravotníctva v SR už začali prijímať opatrenia na stiahnutie misiek z trhu na Slovensku. "Výrobok sa môže nachádzať na trhu na území Slovenskej republiky, preto odporúčame spotrebiteľom, aby uvedený výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť na miesto predaja," dodal Mikas.

Názov a označenie výrobku: Drevená miska, obchodná značka: TEDi, názov výrobku na obale „Schale“, EAN kód:97100001001000000075, dovozca: TEDi GmbH & Co. KG, 44309 Dortmund, Brackeler Hellweg 301, vyrobené v Číne.

Colníci zadržali falzifikáty za tisíce eur. O aký tovar išlo?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy