Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čongrády vyplatil Ernestovi Valkovi tri milióny korún, tvrdí Štefan Agh z kauzy miliónových zmeniek
Zdielať na

Čongrády vyplatil Ernestovi Valkovi tri milióny korún, tvrdí Štefan Agh z kauzy miliónových zmeniek

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pondelok začal súdny proces v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti v tomto prípade čelia väzobne stíhaný podnikateľ Marian Kočner a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko. V stredu, tretí deň pojednávania prišiel pred súd vypovedať aj Kočnerov spoločník v Gamatexe Štefan Agh. Ten uviedol, že Ernest Valko mal od Petra Čongrádyho dostať tri milióny korún.

Štefan Agh tvrdí, že za pomoc pri licencii a urovnaní sporu Gamatexu s televíziou Pavla Ruska vyplatil Peter Čongrády Ernestovi Valkovi tri milióny korún. Agh pred súdom uviedol, že Valko počas jednaní prišiel sám s návrhom, že 80 miliónov vyplatí Gamatexu CME a vyplatenie zvyšných 500 miliónov korún sa zaručí zmenkami, ktoré vystaví Pavol Rusko. "Tak bol predmetný spor vyrovnaný v roku 2000. Mne a Kočnerovi sa vyplatilo po 40 miliónov korún a na zvyšnú sumu Pavol Rusko vystavil štyri zmenky. Tie sme potom s Kočnerom previedli na Inkasný servis, z ktorého som ja, Štefan Agh ako konateľ odišiel v roku 2007-2008. K zmenkám som sa dostal opäť v roku 2016-2017 na požiadanie Kočnera, keď asistoval pri ich znaleckom skúmaní pri spore, kde si nárokoval vyplatenie zmenkových súm," povedal Agh pred súdom. Očakáva, že po ukončení civilných sporov o zmenky z nich dostane odmenu vo výške 9-10 percent z predmetu sporu. 

Agh pred súdom povedal, že je mu smutno z toho, že sa o svojich obvineniach dozvedel z médií. "Mojim obhajcom v kauze zmenky je pán Para. Pre iné veci nie som trestné stíhaný. Zmenky dodnes u seba nemám, nik mi ich neukázal, neviem kedy ich Rusko podpísal. Videl som ich vtedy, keď sme dostali za Gamatex 80 miliónov korún na urovnanie. Do rúk nám ich vtedy odovzdal Ernest Valko."

Vedomosť o zmenkách mal alebo mohol mať podľa neho on sám, Pavol Rusko, Silvia Volzová a Peter Čongrády. "Súčasťou zmluvy malo byť to, že my o zmenkách nebudeme vôbec nikde hovoriť. Neviem do akej miery boli o nich informovaní Američania, a to je zaujímavé. Ja ani dnes nevie, kto tí Američania vlastne sú. Chceli sme, aby na zmenkách bola garantovaná hodnota zmeniek avalom Markízou Slovakia s.r.o. Preto to tam bolo. Vedeli sme, že konateľkou bola aj pani Volzová, ale neviem či o vypísaní zmeniek vedela," tvrdí Agh. 

Aghovi bolo tiež vznesené obvinenie pre falšovanie zmeniek, a to dňa 7.11. 2018, no jeho trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie. "Tu sa verejne zlieva firma STS spolu s Markízou Slovakia, ktorá mala licenciu. STS ale vlastnila budovy a pozemky a my sme získali do Gamatexu tú, ktorá mala licenciu. To chcem upresniť," uviedol Agh. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy