Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tisíce Slovákov prišli o vlasy, aby pomohli. Byť darcom ale nie je jednoduché
Zdielať na

Tisíce Slovákov prišli o vlasy, aby pomohli. Byť darcom ale nie je jednoduché

BRATISLAVA / Už štyri roky sa Slováci ale hlavne Slovenky strihajú, aby darovali svoje vlasy na parochne pre pacientky trpiace onkologickým ochorením. Do výzvy "Vystrihaj sa Slovensko" sa už zapojilo viac ako 2000 ľudí, ale napriek tomu, že úmysel každého darcu bol dobrý, množstvo z ostrihaných vlasov sa na parochňu nikdy nedostane.

Pri pohľade na pani Janu asi málokomu napadne, že koruna krásy, ktorú má na hlave je vlastne parochňa. Počas obdobia, kedy si musí prejsť ťažkým onkologickým ochorením, považuje prirodzený vzhľad, ktorý jej táto parochňa dodáva, za obrovský benefit. "Je to taký príjemný pocit, nie len teda ten fyzický, že vám to do určitej miery zmení váš image ale aj, že máte ten príjemný pocit, že vás niekto obdaroval," uviedla onkologická pacientka Jana.

Jana hovorí o darcoch, ktorí si ostrihali vlasy, aby prispeli na vytvorenie parochní pre onkologických pacientov. "Projekt začal od roku 2015 a do dnešného dňa bolo vyrobených okolo 60 parochní," vyjadrila sa Barbora Dostálová, projektová manažérka Ligy proti rakovine. 

Ako je to s darovaním vlasov? 

Na výrobu jednej takejto parochne zo živých vlasov je potrené použiť vlasy od 3 až 5 darcov. "Parochňa zo živých vlasov je naozaj finančne náročná a je to z 2 dôvodov: jedna vec je, že tie samotné ľudské vlasy majú určitú hodnotu a druhá tá najväčšia položka pri cene tej parochne je práca parochniarky, ktorá túto parochňu vyrába, pretože nad ňou sedí niekoľko hodín denne 2 - 3 týždne,"  povedala Zdenka Vrbová, spoluorganizátorka  projektu "Vystrihaj sa Slovensko."

Konečná cena hotovej parochne sa preto pohybuje niekde medzi 1500 až 2000 eur, čo je suma, ktorú si onkologický pacient len tak dovoliť nemôže. "Neinvestovala by som toľko peňazí, takže to beriem ako luxusný darček, ktorý som vďaka tomuto projektu dostala," podotkla pacientka Jana. 

Ak ste si povedali, že aj vy svojimi vlasmi chcete prispieť na takúto dobrú vec, poriadne si skontrolujte, či vôbec môžete byť darcom, keďže množstvo z darovaných vlasov, ktoré aj ľudia doteraz poslali na parochňu, neboli vhodné. "Prvá základná informácia je, že dĺžka by mala byť 40 cm, vlasy by mali byť nefarbené, maximálne zosvetlené, a tretia dôležitá info je to, že tieto vlasy by mali byť zdravé. Pretože bohužiaľ zo zničených vlasov parochne nevieme vyrábať," upozornila Vrbová, spoluorganizátorka  projektu "Vystrihaj sa Slovensko."

Nový liek na rakovinu? Môže skutočne fungovať? Viac v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy