Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zúrivý diviak medzi panelákmi zaútočil na psa. Majiteľ ho musel dať okamžite operovať
Zdielať na

Zúrivý diviak medzi panelákmi zaútočil na psa. Majiteľ ho musel dať okamžite operovať

ŽIAR NAD HRONOM / Už druhýkrát v priebehu posledných mesiacov útočil diviak na okraji sídliska v Žiari nad Hronom. Deväťročný pes skončil s poranením brucha a hrudníka na stole veterinára. Majiteľovi zabehol za panelákom do kríkov, kde sa práve stretol s diviakom.

Zhruba dvojkilometrovú lúku na okraji Žiaru nad Hronom používajú psíčkári na venčenie. S 9-ročným Vĺčikom sem chodieva pravidelne aj jeho majiteľ, čo sa však stalo, keď pes zabehol do hustých kríkov, vôbec nečakal. 

"Bolo počuť lomoz, kňučanie, prišiel poranený na hrudnej dutine, oddelilo mu to pomerne veľkú časť podkožného tkaniva od rebier. Keď tú ranu začali veterinári rezať, tak nakoniec z toho je 20 cm jazva," vraví majiteľ zraneného psa René Kacz. 

Diviak ukrývajúci sa v húštine neútočil prvýkrát, bol to už druhý stret Vĺčika s ním. Zlatý šampión preto musel podstúpiť aj ďalšiu operáciu. "Vyhral zlatú medailu na súťaži, pre staršieho psa je to taký devastačný zásah do života," poznamenal Kacz. 

Stopy po diviakoch sú všade v okolí. Rozrytá zem je doslova pár metrov od posledných panelákov. "S diviačou zverou je problém na Slovensku a aj v celej Európe, majú dobrú živnosť v revíroch a premnožujú sa, oni hľadajú taký svoj pokoj, ale keď sa v obydliach pohybuje diviačica s mladými je nebezpečnejšia ako medveď," vysvetľuje Oto Hudec, predseda poľovníckeho spolku. 

Majiteľ napadnutého psa sa obrátil na viacero inštitúcií, aj políciu. Bojí sa, aby to nabudúce nedopadlo ešte horšie. "U nás je nepoľovná plocha mesto, čiže poľovníci tam majú veľmi zviazané ruky v tomto smere," vysvetľuje Hudec. 

Skúsený poľovník ale ako príklad možného riešenia uvádza Švédsko, kde v Štokholme chodia diviaky po okrajových častiach mesta."Vo švédsku mám priateľov v štolholme, tam umožnili lov lukom  týchto prímestských oblastiach, aby neboli ľudia ohrození guľovými zbraňami," dodal Hudec.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy