Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sledujte v noci oblohu. Mesiac bude vraj pripomínať smajlíka
Zdielať na

Sledujte v noci oblohu. Mesiac bude vraj pripomínať smajlíka

BRATISLAVA / V utorok večer sa celkom oplatí zdvihnúť hlavu a trochu sa pokochať hviezdnou oblohou. Či skôr mesačnou oblohou, pretože nás čaká nebeský úkaz, v ktorom Mesiac zohráva hlavnú úlohu.

Slnko, Zem a Mesiac sa dostanú do takej konštelácie, že nastane čiastočné zatmenie Mesiaca. Nie je to síce také veľké divadlo, ako zatmenie Slnka, býva to aj výrazne častejšie, ale za pohľad to stojí. "Jedná sa o jav, kedy sú Mesiac, Zem a Slnko na takpovediac jednej priamke. Zem je osvetlená Slnkom a vrhá tieň do priestoru, kam vstúpi Mesiac a tam môžme vidieť, ako tieň z neho akoby odkrojí," vysvetľuje Patrik Čechvala z FMFI UK. 

​Zatmenie Mesiaca nastáva len vtedy, keď je v splne. Teoreticky by teda mohlo byť každý kalendárny mesiac, ale nie vždy sa náš sused do nášho tieňa trafí. Ten tieň našej Zeme je asi trikrát väčší ako disk Mesiaca. Tentoraz bude prechádzať spodnou časťou tieňa, takže temnota bude z Mesiaca postupne odhrýzať z hornej časť, až nakoniec pohltí 65 percent z neho.

Môže to vraj vyzerať ako taký smajlík na oblohe. Ale ani tá tmavá časť, nezmizne úplne. "Ten Mesiac počas zatmenia nadobúda oranžovú, tehlovú farbu. Je to spôsobené tým, že zemské lúče prechádzajú zemskou atmosférou, v nej sa lámu a tie lúče sú ochudobnené najviac o modrú zložku a teda prechádza len tá čerená," dodal Čechvala. 

Divadlo sa začne v podstate hneď po východe Mesiaca. Nad obzor vykukne asi o 20:45 večer. Najprv bude len v zemskom polotieni, čo voľným okom nebude veľmi vidno. Tá hlavná časť sa začne asi o hodinu, keď sa poriadne zotmie.

Pozrite si archívnu reportáž o úplnom zatmení Mesiaca: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy