Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V ktorej krajine si za potraviny na dovolenke najviac priplatíte? Poznáme aj destinácie, kde ušetríte
Zdielať na

V ktorej krajine si za potraviny na dovolenke najviac priplatíte? Poznáme aj destinácie, kde ušetríte

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ak ešte neviete, kam tento rok v lete pôjdete na dovolenku, vodítkom pre vás môžu byť aj zistenia Slovenského farmárskeho družstva. Porovnávali ceny potravín v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov v Európskej únii. Kde si za jedlo priplatíte najviac?

Z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov v Európskej únii má v porovnaní so Slovenskom najdrahšie potraviny Taliansko, vyplýva z analýzy Slovenského farmárskeho družstva, ktorá sa zamerala na Taliansko, Grécko, Chorvátsko, Maďarsko, Českú Republiku, Bulharsko a Poľsko. V Taliansku sú ceny potravín oproti Slovensku podľa posledných údajov Eurostatu a prepočtov SFD o 22,3 percent drahšie. V Grécku Slováci nakúpia potraviny za ceny o 13,9 percenta vyššie ako doma. Najmenšie rozdiely na cenovkách potravín v obchodoch by mali Slováci pocítiť v najobľúbenejšej prímorskej dovolenkovej destinácii Slovákov – v Chorvátsku, kde sú v priemere len o necelé 4 percentá vyššie ako v slovenskej ekonomike. "Naopak, v prípade všetkých našich susedov nás nákup potravín na dovolenke vyjde na menej ako doma. V Maďarsku a v Českej republike zaplatíme za potraviny v priemere o desatinu menej a v Poľsku dokonca až o 26,5 percent menej ako doma. O 19 percent sú lacnejšie potraviny aj v Bulharsku," uviedla analytička SFD Eva Sadovská.

V Taliansku okrem mäsa drahšieho o polovicu ako na Slovensku, dajú našinci viac aj za chlieb a pečivo, ktoré sú tam drahšie v priemere o 35 percent. Aj v Grécku si o približne tretinu priplatia Slováci viac za chlieb a pečivo, ale aj za mlieko, syry a vajcia. "V Chorvátsku si zas za chlieb a pečivo priplatia o takmer 18 percent viac ako u nás, no na druhej strane ryby, ovocie a zelenina sú v priemere lacnejšie ako na pultoch v našich obchodoch. V prípade Bulharska, ale aj našich susedských ekonomík, sú všetky analyzované kategórie potravín lacnejšie ako u nás," dodala Sadovská.

Na Slovensku sú aktuálne podľa údajov Eurostatu z mája 2019 ceny potravín o 4,2 percentá vyššie ako vlani. Ceny potravín ale nerastú iba na Slovensku. Z analyzovaných krajín zaznamenalo najvýraznejšie medziročné tempo zdražovania potravín podľa SFD Bulharsko, a to o 5,8 percenta. Nasledovali Maďarsko a Poľsko s medziročným nárastom cien potravín o 5,4  a 5,3 percenta. V Česku zase platia či už dovolenkári alebo domáci za potraviny o 3,1 percenta viac ako vlani.

"V Taliansku a Grécku je nárast cien najmenej viditeľný, nakoľko cenovky potravín na pultoch ich obchodov sú vyššie ako vlani iba o 0,5 a 0,4 percenta. No a zrejme dobrou správou pre Slovákov dovolenkujúcich v Chorvátsku je fakt, že ceny potravín sú podľa najaktuálnejších štatistík v tejto krajine nižšie ako vlani o 0,6 percenta," uzavrela Sadovská.

Obchodníci v slovenských obchodoch zdvíhajú ceny a avizujú ďalšie zdražovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy