Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mizíkov status je podľa Špeciálnej prokuratúry trestným činom, len sa nepodarilo dokázať, že ho spáchal on
Zdielať na

Mizíkov status je podľa Špeciálnej prokuratúry trestným činom, len sa nepodarilo dokázať, že ho spáchal on

Archívna reportáž

BRATISLAVA / K včerajšiemu rozhodnutiu Najvyššieho súdu, ktoré oslobodilo poslanca Národnej rady Stanislava Mizíka, sa dnes vyjadril Úrad špeciálnej prokuratúry. Ozrejmil, že rozhodnutie neznamená, že nedošlo k spáchaniu trestného činu. Iba, že sa štátnym orgánom nepodarilo dostatočne preukázať, že čin spáchal poslanec.

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky považuje svoje kroky v tomto prípade za dostatočné: "ÚŠP hodnotí svoj postup v danom trestnom konaní za zákonný a správny," píše sa vo vyjadrení úradu.

V súvislosti s hanlivým statusom zverejneným na sociálnej sieti Facebook, pod ktorým bolo podpísané meno poslanca NR SR Stanislava Mizíka, prokuratúra konštatuje, že "konajúce súdy (ŠTS a NS SR) uznali právny názor prokurátora, uvedený v obžalobe, že hanlivý status, ktorého obsahom je zneuctenie konkrétnych osôb židovského pôvodu a tým aj celej komunity, a spochybňovanie ich nároku na štátne vyznamenania pre ich pôvod, je trestným činom, o ktorom sú polícia, prokuratúra a súdy v Slovenskej republike povinné viesť trestné konanie."

Špeciálnym prokurátorom sa len "nepodarilo presvedčiť súd, že páchateľom skutku hanobenia je práve poslanec NR SR Mgr. Stanislav M., napriek tomu, že poskytol súdu súhrn nepriamych dôkazov o tejto skutočnosti, o ktorých relevancii bol a je presvedčený."

Podľa prokuratúry orgány činné v trestnom konaní zadovážili všetky objektívne do úvahy pripadajúce dôkazy.

"Na zabezpečenie ďalších dôkazov, ktoré by mohli viesť k podrobnejšiemu objasneniu veci, ktoré prokurátor navrhoval v prípravnom konaní, nevydal sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici príkaz. (Vzhľadom na to, že ide o utajované skutočnosti, nebudeme ich konkretizovať.)"

Konajúce súdy ani iné kompetentné orgány podľa Úradu špeciálnej prokuratúry nepomenovali žiadny iný dôkazný prostriedok, ktorý by sa v tejto veci dal ešte použiť a prokuratúra nemá o existencii takého dôkazu vedomosť a nemala taký dôkaz k dispozícii.

Prokuratúra dodala, že "na verejné prezentovanie rozsudku súdu a jeho podrobné vysvetlenie, ktoré je nevyhnutným predpokladom na preukázanie kompetencie justície a tým aj demokratickej vízie spoločnosti, sú príslušné konajúce súdy."


Kauza hanlivého statusu poslanca, ktorý tvrdí, že nevie používať ani notebook, na ktorý sa mu zložili všetci daňoví poplatníci, sa ťahá už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy