Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Talentovaný slovenský spevák v bezvedomí. Ohrozil svoje zdravie pre videoklip?
Zdielať na

Talentovaný slovenský spevák v bezvedomí. Ohrozil svoje zdravie pre videoklip?

BRATISLAVA / Internetom koluje video, v ktorom vidno, ako mladý Bratislavčan stratil vedomie počas letu v cvičnom prúdovom lietadle. Pársekundový záber vzbudil u ľudí, ktorí sa na to pozerali, rozporuplné reakcie. Diskutovali o tom, či nie je takáto navodená strata vedomia pre človeka nebezpečná. Celý let bol ale pod kontrolou skúseného vojenského leteckého inštruktora.

Záber na kokpit prúdového lietadla ktoré letí rýchlosťou vyššou ako 500 kilometrov za hodinu. Simon sedí na sedadle za pilotom. V okamihu, ako stroj naberie vysokú rýchlosť, začína naň pôsobiť silné gravitačné preťaženie, prestáva vnímať dianie v lietadle až celkom stratí vedomie. Po takmer desiatich sekundách sa opäť preberie. Precitnutie spôsobí opätovné prekrvenie mozgu po tom, ako pilot s lietadlom znížil rýchlosť. "Pôsobí to dosť šokujúco na diváka a povedali sme si, že to tam dáme, že to bude dobre vyzerať a k tej skladbe sa to hodí," uviedol Simon Štubniak - The Curly Simon, spevák kapely Don´t trust butterflies. 

​Klip si môžete pozrieť tu, Simona "vypne" v 1:30.

Všetko vzniklo pre videoklip, ktorý mladý spevák pripravoval k svojej pesničke. Kontrolovaná strata vedomia pri Simonovi nastala už pri preťažení vyššom ako 5G. Vojenskí piloti sú pritom vycvičení tak, aby zvládli preťaženie až 12G, bez akéhokoľvek poškodenia mozgu. Na internete niekoho šokoval, iných naopak pohoršil. V diskusii pod videoklipom sú rôzne reakcie. Podľa lekára, v takomto prípade nejde o bezprostredne hazardovanie so zdravím, ak do prúdového lietadla pod odborným dohľadom sadne zdraví človek. "Dochádza k relatívnemu odkrveniu mozgu. Keď taký stav trvá 10-20 sekúnd, je to len funkčná porucha mozgových buniek. Nie je to trvalá, ani anatomická, a preto sa dá prirovnať k mdlobe," objasnil lekár Viliam Dobiáš. 

Spevákovo vypnutie v stíhačke mu splnilo všetky očakávania. "Myslím si, že keď to vyvolá diskusiu, tak je to dobre, lebo niečo to v tých ľuďoch zanechalo," dodal Simon Štubniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy