Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Komárno čaká dopravné divadlo. Čiastočne zatvorený most vyznačia až po troch týždňoch
Zdielať na

Komárno čaká dopravné divadlo. Čiastočne zatvorený most vyznačia až po troch týždňoch

KOMÁRNO / Most cez rieku Váh musia v Komárne čiastočne uzatvoriť. Od stredy naň nesmú autá ťažšie ako 15 ton, to znamená ani autobusy, či smetiarske autá. Správca ciest ale obchádzku vodičom ťažších vozidiel vyznačí až o tri týždne, pretože ešte neprišli dopravné značky. Komárno preto čakajú zaujímavé dopravné situácie.

Obchádzkovú trasu pre vozidlá ťažšie ako 15 ton síce správca mosta zverejnil na webe, dopravné značenie by ste ale hľadali márne. Diagnostika mosta, jedinej prístupovej cesty do Komárna zo severu krajiny potvrdila, že 64-ročný most treba odľahčiť. Pred mesiacom tak jeho vozovku sfrézovali, no nestačilo to. "Od stredy, od 26. júna od 10. hodiny na moste cez Váh v Komárne bude obmedzená doprava z dôvodu zníženia jeho zaťažiteľnosti," uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová. 

"Zanedbali strategické body. Správca neinformuje dostatočne ani mesto Komárno, ani verejnosť, napríklad o tri týždne budú uvedené obchádzkové trate," povedal primátor Komárna Béla Keszegh. V liste mestu to oznámila Slovenská správa ciest. Obchádzková trasa bude vyznačená až po vydaní príslušných povolení a po vyhotovení dopravných značiek. Približne 15. júla a pritom most je súčasťou medzinárodnej cesty I. triedy, ktorá vedie na hraničný priechod v Komárne.

Ťažšie ako 15 ton sú nielen smetiarske autá, ale aj hasičské a autobusy. Minimálne 70 kilometrová obchádzka cez Nové Zámky ale v ich prípad neprichádza do úvahy. Žiadne výnimky zatiaľ neboli udelené. Zmeny čakajú aj linkové autobusy, ktoré vozia do Komárna ľudí z okolitých miest a dedín. "Naša spoločnosť zabezpečila zámenu autobusov, ktorých okamžitá pohotovostná hmotnosť nepresahuje 15 ton," uviedla hovorkyňa Arriva Nové Zámky Petra Helecz. 

Táto dopravná značka nebude od zajtra platiť a vyzerá to tak, že zrejme to tak bude celý rok. "Mesto Komárno je dosť znechutené z toho, že dotknuté orgány tak zanedbali Vážsky most, kto je za to zodpovedný a teraz aký vplyv bude mať na celý región," uviedol primátor. Vážsky most bude podopretý v máji budúceho roka, dovtedy budú platiť obmedzenia. Samotná rekonštrukcia príde na rad až neskôr. "Predpokladaný termín začatia rekonštrukcie je v polovici roka 2021," povedala Karelová. 

Pre údajne veľmi zlý technický stav pravdepodobne uzavrú most na hraničnom priechode Lysá Poľana v okrese Poprad. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy