Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prežili pád vrtuľníka. 40 rokov po nehode spomínajú na tragické momenty
Zdielať na

Prežili pád vrtuľníka. 40 rokov po nehode spomínajú na tragické momenty

VYSOKÉ TATRY / O tom, že ich siedmi kamaráti sú mŕtvi, sa dozvedeli až o niekoľko týždňov z novín v košickej nemocnici. Svätopluk Nič a Ladislav Tatko Janiga boli dlho v bezvedomí. Mali poranené hlavy, zlomeniny a viaceré časti tela spálené. Ako jediný prežili pád vrtuľníka MI8 presne pred 40 rokmi v Mlynickej doline.

Dvadsiatypiaty jún 1979 - pondelok popoludní. Nemali v ten deň lietať, ale zazvonil telefón a volanie o pomoc odmietnuť nechceli. Deväť statočných mužov nasadlo do vrtuľníka MI 8 a smerovalo do Mlynickej doliny. Hľadali zranenú ženu. Záchranári sa práve pripravovali na výsadok do terénu. Odrazu bolo ale všetko inak. "Bohužiaľ, sa tam zmenilo trošku prúdenie, udrelo to s nami na skalu," opísal udalosti Svatopluk Nič, druhý pilot MI8. Chlapi vedeli, že je s nimi zle a stane sa niečo, čo sa nedá vrátiť späť. "Keď pozeráte smrti do očí, tak ste úplne pokojní. Sme si stihli povedať ešte medzi sebou - Ahoj," uviedol Svatopluk Nič. Ahoj bolo posledné slovo, na viac už nebol čas. Stroj s tými, ktorí chceli len pomôcť sa rútil dole 150 metrov. Nastalo ticho. Svatopluk sa ale prebral na to, že mu horia nohy. "Trošku som na sebe udusil oheň. Šťastie bolo, že som nemal žiadne tesiláky alebo poltopánky ale, že som mal turistické topánky a džínsy," povedal druhý pilot. 

​Dole na horskej službe zdvihol telefón Martin Mladoň. Neveril, že aj medzi záchranárov práve prišla krutá smrť. "Vtedy neboli nejaké vysielačky alebo iné spojenie. Tak som požiadal letisko, aby športové lietadlo, ktoré bolo vtedy vo vzduchu, aby poslali na miesto, aby sa pozrel," opísal udalosti Martin Mladoň, bývalý horský záchranár. Medzitým už záchranári stúpali hore. Svatopluk bol pri vedomí, keď dorazili. "Videl som, že tam planie vrtuľník. Keď prišli záchranári, tak som povedala, že nech najprv bežia po tých, čo sú vo vrtuľníku," povedal Svatopluk Nič.

Z deviatich prežili pád traja. Ladislav Tatko Janiga si z pádu nepamätá takmer nič, ale okrem Svatopluka s nim priviezli do nemocnice aj Milana Krišáka, a ten aj napriek veľkým bolestiam Ladislava ešte povzbudzoval. "Povedal mi, že Tatko ešte vydrž chvíľu, všetko bude dobre," spomína Ladislav Tatko Janiga, bývalý horský záchranár. Milan Krišák ale päť dní po páde zraneniam podľahol, ale aj po 40 rokoch od tragédie sú on a aj ostatní súčasťou Tatkovho života. "Ja mám na skrini v izbe fotky tvári všetkých mojich kamarátov z vrtuľníka a vidím ich každý deň," povedal Ladislav Tatko Janiga.

Najväčšou tragédiou je, že žena, pre ktorú siedmi zomreli, zišla dole po svojich. "Je to hlúposť, že volali záchrannú službu, keď nebola potrebná, čo je zneužitie, ktoré by nemalo byť," poznamenal Svatopluk Nič. Rany na tele a na duši už navždy budú pripomínať dvom hrdinom, kamarátov, ale aj ich druhé narodeniny. Nielen, že prežili, ale nevzdali sa a po mesiacoch liečenia sa vrátili k tomu, čo veľmi milovali. Svatopluk opäť celý svoj život lietal, dokonca s prezidentom Václavom Havlom na palube a Tatko je už teraz záchranárskou tatranskou legendou nielen preto, že prežil, ale pre svoj prístup k životu a pre to, že mnohým život zachránil.

Armádny vrtuľník začal počas letu signalizovať požiar stroja na palube. Nebola iná možnosť, len núdzovo pristáť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy