Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre. Pomoc potrebovala 72-ročná turistka
Zdielať na

Horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre. Pomoc potrebovala 72-ročná turistka

MALÁ FATRA / Sedemdesiatdvaročnej českej turistke v nedeľu museli pomáhať v Malej Fatre horskí záchranári. Pani počas zostupu z Malých nocľahov do doliny Obšívanka spadla a vyvrtla si nohu. Ťažkým terénom už nedokázala ísť ďalej.

Česká turistka požiadala o pomoc horských záchranárov, aj keď nešlo o vážne zranenie. Každý krok jej spôsoboval ukrutnú bolesť. "Samostatne by nebola schopná zostupovať. Zranenie nebolo až také vážne, ale terén, kde sa to stalo, je náročnejší," vysvetľoval horský záchranár Štefan Holubek. Na pomoc jej vyrazil jeden profesionálny a traja dobrovoľní záchranári. Nohu jej po príchode na miesto ošetrili a zafixovali. 

Ženu na nosidlách zniesli náročným terénom až do Obšívanky, odkiaľ ju terénnym autom zviezli až k domu. Na ošetrenie do nemocnice potom pokračovala v sprievode manžela.

Česká turistka podľa záchranárov podcenila aj obuv, na túru sa vybrala v teniskách. "Nemala vibramovú obuv, ale tenisky. Pri tej vibramke je noha chránená a nemalo by dôjsť k podvrtnutiu členka," dodal Holubek. 

Pozrite si archívnu reportáž o bezpečnej turistike: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy