Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vandal sa konečne vrátil domov. Súd o psovi rozhodoval takmer tri roky
Zdielať na

Vandal sa konečne vrátil domov. Súd o psovi rozhodoval takmer tri roky

KOMÁRNO / Polovicu života prežil pod policajným dozorom ako dôkazový predmet. Pes argentínskej dogy, ktorého hodnotu vyčíslili na 20 tisíc eur, sa po takmer 3 rokoch vrátil konečne domov. O vlastníkovi dnes už 5-ročného Vandala rozhodoval súd po tom, ako si ho bez vedomia aktuálnej majiteľky, vzala bývalá majiteľka.

​"Konečne je dom, podľa mňa on je neskutočne šťastný teraz," vraví majiteľka Vandala Denisa Somogyiová. Dva a polročný Vandal za zvláštnych okolností zmizol z okna domu pred tromi rokmi. 

​Z Hurbanova ho v neprítomnosti majiteľky vzala žena, od ktorej ho kúpila. Výstavného psa argentínskej dogy v septembri 2016 následne zadržala polícia. Ako dôkazový predmet.

Obe ženy hovorili, že pes je ich. Vyšetrovanie v spojitosti s krádežou bolo zastavené pre nedostatok dôkazov. Žena, ktorá psa vzala a po odvysielaní reportáže o krádeži odovzdala na polícii tvrdila, že Vandal k nej cez okno vyskočil. "Pes bol zatvorený v klietke, okno bolo vytlačené," vraví ale Denisa. 

Vlastníka zadržaného psa mal určiť súd, nasledoval kolotoč rozhodnutí a následných odvolaní zo strany prvej majiteľky. "Pôvodná majiteľka využila všetky dostupné kroky. Bolo jednoznačné, že ten pes je náš, my sme sa správali ako vlastníci, ona sa súdnych pojednávaní nezúčastnila," povedal právny zástupca majiteľky Vandala, Ivan Katona. 

Vandala medzičasom z policajnej stanice previezli do dočasnej starostlivosti do obce neďaleko Komárna. "Keď zadržali Vandala, tak mi dali podpísať papier s tým, že ja beriem všetku zodpovednosť za jeho zdravie, za jeho stravu, každý deň som za Vandalom chodila 15 kilometrov tam, 15 naspäť," dodáva sa Denisa. 

A takto to šlo celých 33 mesiacov. Polícia aj súdy mali svoje zákonné lehoty. "Bolo to náročné v tom, že pes nie je vec, napriek tomu sme sa správali k psovi ako k veci," vyjadril sa Katona. 

Pôvodná majiteľka z Bratislavy ho nenavštívila ani raz. Vandal má dnes po takmer troch rokoch v koterci a malom výbehu problém s cudzími ľuďmi a s inými psami.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy