Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Zabudnite na mobily a tablety. Unikátny projekt detskej olympiády láka deti k športu
Zdielať na

FOTO: Zabudnite na mobily a tablety. Unikátny projekt detskej olympiády láka deti k športu

BRATISLAVA / V dnešnej dobe moderných technológií mnohí zabúdajú na pravidelné športovanie. Podľa odborníkov by deti so športovou aktivitou mali začať čo najskôr. V Bratislave existuje unikátny projekt, ktorého vrcholom je olympiáda materských škôl.

Zabudli na tablety a mobily a vybrali sa športovať. 220 detí si to rozdalo v atletike, florbale, basketbale, volejbale a aj hádzanej. "Štúdie dokazujú, že deti sú obéznejšie, pomalšie, menej silné. Za 25 rokov to dokázali mnohé výskumy, že je to zlý stav a tých záujmov majú deti toľko, že dotiahnuť ich k športu je veľmi ťažké. Obdobie od 6 do 15 rokov je v dnešnej spoločnosti veľmi slabé," uviedol Ivan Husár, organizátor VKP Bratislava. 

​Deti boli nadšené a vyhrávala u nich v obľúbenosti atletika. Rovnako by sa viaceré chceli venovať športu aj v budúcnosti. "Ja by som chcel behať s otcom," povedal jeden z malých športovcov. A ani ostatní neváhali vymenovať, čo by ich zaujímalo najviac. 

Do projektu sa zapája stále viac materských škôl. Na 4 ročník detskej olympiády ich tentokrát prišlo 11 z Bratislavy a blízkeho okolia. "Deti sa veľmi tešia, dokonca bola rivalita, kto sa do družstva dostane. Pohybu majú deti menej pokiaľ sa na tom cielene nepracuje, preto je dôležité, aby od malička získavali kladný vzťah k pohybu," povedala Eva Luknárová, MŠ Gorazdova. "Najviac sa mi páči, ako sme preskakovali žlté prekážky," povedal malý športovec. "Mne sa páči, ako sme hádzali," povedala ďalšia. "V takom rannom veku získavajú pohybový návyk a základný vzťah k športovaniu, aby nesedeli doma a hlavne je to preto, aby boli zdraví," dodal Rasťo Baňas, organizátor OZ Športuj s nami. 

Organizátori by chceli tento projekt rozšíriť na celé Slovensko a prilákať čo najviac športujúcich detí. 

Detský krik aj radosť sa ozýval halou aj v minulom roku. Každým rokom ale záujemcov pribúda:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy