Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na IQ olympiáde súťažili nadané deti. Na hodinách v škole sa vraj poriadne nudia
Zdielať na

Na IQ olympiáde súťažili nadané deti. Na hodinách v škole sa vraj poriadne nudia

BYTČA / Sobášny palác v Bytči v pondelok patril mladým ľuďom, ktorí majú do vydaja či ženby ešte kopec času. Súťažili tam deti druhého stupňa základnej školy, ale aj ich rovesníci z osemročných gymnázií. Podľa učiteľov sú to žiaci, ktorí sa na niektorých vyučovacích hodinách poriadne nudia.

Na finále IQ olympiády sa stretlo 60 najlepších detí z 11-tisíc prihlásených. Žiakov z rôznych kútov Slovenska. Drvivú väčšinu z nich nominovali ich učitelia, no našli sa aj takí, ktorí sa prihlásili sami. "Rozdiel medzi deťmi bežnými a týmito je, že im to nielen myslí, ale myslí im to veľmi rýchlo a správne. Čiže sa dokážu rýchlo a správne rozhodnúť, a to práve na našich úlohách testujeme," uviedla hlavná organizátorka Daniela Metesová. 

Súťaž je zameraná na logické myslenie, pamäťové schopnosti a samozrejme, vyskúša aj ich vrodenú inteligenciu. "Začínali filmovou ukážkou, ktorá bola zameraná na postreh a riešili logické úlohy," vysvetlil organizátor Jaroslav Tkáč. "Každá časť súťaže mala svoju ľahšiu a aj ťažšiu časť. Čiže asi všetky boli rovnako náročné," povedal Matúš, žiak z Bratislavy. 

V súťaži zápolia školáci, ktorí nevynikajú len z jedného predmetu, ako je matematika, ale majú všestranné nadanie. "Nebolo to len počítanie. Bola to skôr tvorivá a kreatívna inteligencia," doplnil Jaroslav Tkáč.

Finále IQ olympiády malo aj svoju praktickú časť, kde deti v trojčlenných tímoch riešili náročné úlohy. "Jedna z nich bola poskladať znak, ktorý mali súťažiaci celý deň na sebe. Niektorí na to prišli, a teda oveľa rýchlejšie vyriešili túto úlohu," povedal organizátor. Museli tiež rozlíšiť znaky v brailovom písme. "Bolo to veľmi ťažké, ale prekvapila nás jemná motorika detí, a teda máme aj úspešných riešiteľov," dodal Jaroslav Tkáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy