Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Silné lejaky naplnili vodné toky. Hrozba povodní pokračuje
Zdielať na

Silné lejaky naplnili vodné toky. Hrozba povodní pokračuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V posledných dňoch sa na území našej krajiny naplnili vodné toky. Voda prišla z tlakovej níže severne až severovýchodne od nášho územia. Zrážky sa postupne prejavili na celom našom území, na návetriach hôr boli aj veľmi výdatné. Povodne na Slovensku hrozia podľa meteorologičky Miriam Jarošovej aj nasledujúce dni.

"Ponúkam zopár čísel: Oravská Polhora za celý včerajší deň dostala nádielku 56 mm , čo je 56 litrov na m2. Skalité 32 mm, Jasná 29 mm, na severovýchode Cígeľka takmer 38 mm. Na juhu krajiny sa v takej hojnej miere zrážky nevyskytovali, už mali intenzitu od 0.1 do 5 mm," povedala meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia.  Na tokoch severného Slovenska sa vyskytli povodne z trvalého dažďa.

Povodeň môžeme zadefinovať ako prírodný proces, počas ktorého voda dočasne zaplaví zvyčajne nezaplavené územia. To hrozilo na Kysuciach, Orave, ale aj na Záhorí. "Najskôr majú problémy toky lokálneho charakteru, tie sa napĺňajú ako prvé a potom sa postupne zvyšuje hladina aj na väčších tokoch a hrozba povodní sa zo severu prenáša do nižších častí krajiny. Takže aj keď prestane pršať, ešte zvyčajne trvá niekoľko hodín až pár dní, kým celá voda odtečie a situácia sa upokojí," vysvetlila Miriam. 

Ak by sme mali zrážky, ktoré sa na povodí rieky Kysuca objavili za obdobie 21. až 23.5., dalo by sa ňou zaplniť 25 tisíc olympijských bazénov, ktoré majú rozmer 50x25x2.5 m. Ak by sme to prepočítali cez cenu 1m3 vody, akú si účtuje Severoslovenská vodárenská spoločnosť, mali by sme veľmi zaujímavé číslo: 25 tisíc priemerných mesačných výplat. Ak berieme podľa štatistiky, tak dolu Kysucou odtieklo 70-90 miliónov Eur. A to už je pekné číslo, že ? 
Hrozba povodní bude pokračovať ešte aj v piatok, potom budeme oddychovať, čas zrážok sa vyparí. V priebehu pondelka a utorka ale je tu opäť hrozba zrážok, ktoré by síce nemali byť také výdatné, ale vzhľadom na nasýtenosť povodí, bude stačiť aj menej milimetrov a problémy naskočia späť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy