Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
SHMÚ upozorňuje na možný vzostup hladiny Dunaja na Slovensku
Zdielať na

SHMÚ upozorňuje na možný vzostup hladiny Dunaja na Slovensku

BRATISLAVA / Vzhľadom na predchádzajúce výdatné zrážky, vysokú nasýtenosť povodia a ďalšie predpovedané zrážky treba počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín na celom slovenskom úseku Dunaja, informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Ivan Garčár.

Kulminácie, čiže dosiahnutie vrcholnej hladiny, v hornej časti slovenského úseku Dunaja meteorológovia očakávajú predbežne vo štvrtok v dopoludňajších hodinách. V Bratislave, špeciálne v Devínskej Novej Vsi, je pritom podľa nich potrebné počítať s možnými záplavami na úrovni prvého stupňa povodňovej aktivity. "Kulminácie v dolnej časti slovenského úseku Dunaja v staniciach Medveďov, Komárno a Štúrovo predpokladáme v priebehu piatka," povedal Garčár.

Vysoká hladina Dunaja na úrovni Devína sa podľa meteorológov prejaví aj na rieke Morava. "Výrazný vzostup očakávame aj v povodí Moravy a Myjavy s kulmináciou v Moravskom Svätom Jáne predbežne v piatok vo večerných hodinách," uviedol Garčár. Situácia je podľa meteorológov dôsledkom intenzívnych dažďov, ktoré spôsobili výrazné vzostupy vodných hladín na prítokoch Dunaja, ako sú Isar, Inn a Traun.

Silné dažde už v Nemecku spôsobili rozsiahle záplavy, zvlášť na juhu krajiny a vyžiadali si už aj prvú obeť. Polícia v Bavorsku v utorok informovala, že 44-ročný vodič zahynul po tom, ako v pondelok v noci pri meste Aurach na mokrej ceste stratil kontrolu nad vozidlom a vletel do lesa.

V meste Helmstedt na severe Nemecka sa po upchatí odtoku zrútila strecha pôrodnej sály tamojšej nemocnice, informovala nemecká agentúra dpa. Pre zaplavené koľajnice museli odstaviť najmenej tri železničné trate na juhu Nemecka.

Predstavitelia viacerých krajov sa pripravujú na to, že rieky a potoky sa vylejú z brehov. Podľa predpovedí počasia má totiž pršať až do stredy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy