Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V Banskej Bystrici pomáhajú onkologickým pacientom psy
Zdielať na

V Banskej Bystrici pomáhajú onkologickým pacientom psy

BANSKÁ BYSTRICA / Liečba malých onkologických pacientov je neraz zdĺhavá a mimoriadne náročná. Tím lekárov z detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici preto prišiel s nápadom priviezť medzi deti psíky. Ide o pilotný projekt kanisterapie v nemocničnom prostredí s názvom Daj labku, kamarát! Cieľom je znížiť stres a úzkosť detských pacientov.

Päťročná Fantagiro a 2-ročný Lorek týždeň čo týždeň navštevujú deti na banskobystrickej onkológii. Psy z plemena švajčiarsky ovčiak sú akýmisi psími terapeutmi.

"Boli cielené vybrané a vycvičené na takéto čosi," opisuje kanisterapeut Ľubica Bátoryová. "Deti sú tu dlhé mesiace, očakávame, že im to prinesie úľavu, prekonanie obáv," povedal Pavel Bician Kilina z pediatrickej onkológie a hematológie SZU DFNsP v Banskej Bystrici. 

O kanisterapii v nemocničných podmienkach vedeli banskobystrickí lekári zo zahraničia. Detská onkológia je vôbec prvá na Slovensku, ktorá pomoc psíkov počas liečby začala využívať."Je to pilotný projekt schválený ministerstvom zdravotníctva," dodáva Bician Kilina. 

"Čo chceme pre pacientov je podpora, tá liečba je dlhá cesta a čokoľvek, čo môže pomôcť, je vítané," uviedla hovorkyňa nemocnice Jana Petríková. Kanisterapia využíva pôsobenie psa na fyzickú a psychickú pohodu pacienta, pes upokojuje čo pomáha pri liečbe.

"Sú okúpané, vyčesané, nejaký prenos infekcia tam nehrozí," povedal Bician. Zatiaľ raz do týždňa, ak sa to osvedčí, aj častejšie.

Na Slovensku máme aj delfínoterapeutku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy