Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žien v IT sektore pribúda. Naďalej ale ostáva mužskou doménou
Zdielať na

Žien v IT sektore pribúda. Naďalej ale ostáva mužskou doménou

BRATISLAVA / Aj napriek veľkým snahám je informatika stále viac mužským územím. No kým pred pár rokmi vysokoškoláčky v tomto odbore chýbali, dnes majú v triedach svoje stále miesto. Slovenská technická univerzita nenecháva nič na náhodu a na štúdium informatiky sa snaží prilákať už žiačky základnej školy.

V triede, kde mali vyučovanie naraz tri menšie študentské skupiny boli štyri dievčatá. Pre niekoho málo, pre autorov projektu "Aj ty v IT" malý úspech. "Šesť rokov dozadu sme začínali na 5 percentách študentiek. Dnes sa to percento pohybuje okolo 10 až 12 percent. Ideálne by bolo 50 na 50," uviedla Ivana Halpert, koordinátorka projektu Aj ty v IT. 

​Slovenská technická univerzita preto oslovuje dievčatá už na základných, ale aj stredných školách, aby sa prišli do IT firiem zoznámiť so svetom nielen programovania. "Si dievčatá lepšie vedia predstaviť, na čo technológie potrebujú, čo tá technológia znamená a že je to súčasťou každodenného života," vysvetlila Ivana Halpert.

"V škole nemáme na to až také príležitosti a IT ma baví," povedala stredoškoláčka Miška. Pred tromi rokmi sa s IT oblasťou zoznamovala aj Saša, dnes je už veľkou IT-čkárkou a študentkou prvého ročníka na vysokej škole. "Tieto všetky prednášky ma utvrdili v tom, že ma to zaujíma a chcem robiť niečo s informatikou," dodala Saša. 

Pomoc je medzi študentmi vzájomná. "Sú rovnako šikovné," hovoria študenti o svojich spolužiačkach. "Je to veľké oživenie," dodáva s úsmevom ďalší zo študentov. S naprogramovaním budúceho povolania nie je pre dievčatá v tejto oblasti problém. "Dokážu možno emocionálne oveľa viac vycítiť. Vedia veci lepšie odkomunikovať. Vedia robiť veci viac multitaskingovo," vymenoval výhody žien v IT sektore Marián Kulich, regionálny manažér technickej podpory v IT firme. 

Firmy hľadajú najčastejšie IT-čkárov na pozície ako je IT konzultant, softvérový inžinier , analytik alebo IT tester. "Aj vďaka ponúkaným mzdám, na IT pozície reaguje stále viac žien. Napríklad v roku 2018 sme evidovali 12 percent žien, v roku 2019 evidujeme 13 percent žien," informovala Nikola Richterová, hovorkyňa profesia.sk. 

Aj dievčatá potvrdzujú, že práca IT nemusí mať vždy iba technické zameranie a môže byť zábavou. "Robila som napríklad s mikrobitmi, ktoré som vlastne našívala, LED žiarovky na nejaké oblečenie," dodala študentka Saša. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy