Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka testovala pobyt na Mesiaci. Pomohli aj študenti zo skalického gymnázia
Zdielať na

Slovenka testovala pobyt na Mesiaci. Pomohli aj študenti zo skalického gymnázia

BRATISLAVA /HONOLULU / Sprcha iba raz za týždeň, maximálne 8 minút, pobyt v dome s priemerom 11 metrov, a to aj s ďalšími ľuďmi, a povinné zbieranie vlasov a chlpov, ktoré z tela vypadli. Takto to vyzeralo na simulovanej misii na Mesiac, ktorej veliteľkou bola slovenská astrobiologička Michaela Musilová.

Výsledky simulovaných misíí, ktoré viedla slovenská vedkyňa, by mali slúžiť na prípravu budovania základne na Mesiaci. Predpokladaný začiatok je už v budúcom desaťročí. "Ako všetko vo vesmírnom sektore, musíme to najprv otestovať na Zemi. My chceme takúto istú základňu ako na Mesiaci vybudovať aj na Havaji," povedala Michaela Musilová, astrobiologička. 

​Práve preto sa robia aj simulované misie. Súčasťou tej poslednej bolo množstvo vedeckých experimentov zameraných na geologické mapovanie lávových tokov a tunelov. A to preto, že práve v nich by sa na Marse mohol skrývať život. "Na mesiaci sú lávové tunely zaujímavé, pretože sú veľmi hrubé, robia prírodnú ochranu ľuďom pred žiarením," dodala. Slovenská astrobiologička absolvovala viac ako 10 misií a okrem toho, že plní úlohu veliteľky a robí svoje experimenty, musí sa zaoberať aj obyčajnými ľudskými problémami. Riešila ich aj v dóme umiestnenom vo výške 2500 metrov nad morom na havajskej sopke Manua Loa.

"Vždy, zakaždým sa stalo to, že sa zbúrila posádka proti riadiacemu stredisku na Zemi. Väčšinou za to, že chceli od nich strašne veľa práce alebo úloh, na ktoré už nemali energiu ani čas," hovorí astrobiologička. Počas misie na Mesiac zrealizovali zúčastnení vedci aj experiment zo Slovenska. Vymysleli ho študenti gymnázia v Skalici a bol zameraný na využitie ľudských vlasov a ochlpenia ako hnojiva pre rastliny počas vesmírnych misií. Ako sa ukázalo, experiment bol úspešný.

Pozrite si videoprojekt študentov z gymnázia v Skalici

Súvisiace články

Najčítanejšie správy