Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Danko: Do škôl propaganda nepatrí. Musíme to napraviť
Zdielať na

Andrej Danko: Do škôl propaganda nepatrí. Musíme to napraviť

BRATISLAVA / Niektoré tzv. konšpiračné weby upozornili na to, že bratislavské Gymnázium Jura Hronca plánuje podujatie, na ktoré majú prísť študenti oblečení v ženskom odeve a študentky v mužskom. Mediálny tlak nakoniec primäl vedenie školy akciu zrušiť. Už ustupujúcu kauzu ale vzkriesil predseda NR SR Andrej Danko, ktorý na stránke SNS vyhlásil, že propaganda do škôl nepatrí a je potrebné ju zastaviť. Tentoraz ho podporil aj Igor Matovič. Vedenie gymnázia sa k veci nechce vyjadrovať a ani Žiacka študentská rada.

Žiacka študentská rada gymnázia chcela podľa jej slov podporiť ľudí na tejto škole, ktorí sa necítia pohodlne v genderových rolách, ktoré určila spoločnosť.
Takýto bol podľa nich zámer plánovanej akcie, kde vyzvali študentov, aby prišli oblečení v odeve opačného pohlavia. "Táto študentská akcia bola chápaná aj ako gesto solidarity so sexuálnymi menšinami," povedal politológ a historik SAV Juraj Marušiak. 

Keď sa objavili ostré kritiky a odsúdenie akcie v niektorých internetových médiach, vedenie gymnázia sa rozhodlo akciu zrušiť, keďže nebola podľa ich slov vopred prediskutovaná ani inak plánovaná, a teda bez súhlasu vedenia školy. Stanovisko vydala aj Žiacka školská rada - v ktorom podrobne vysvetľujú, o čo im vlastne išlo. Politológ hovorí, že riešiť problém študentov týmto spôsobom je neštandardné. 

Už sa zdalo, že vlna kritiky pomaly ustupuje, keď predseda NR SR opäť oživil túto tému vyhlásením na stránke svojej strany, že "Do škôl propaganda nepatrí. Musíme to zastaviť!" Školy, vyučovací a výchovný proces sa podľa neho nesmú zneužívať na propagáciu ideí alebo politických strán. Svojim statusom na sociálnej sieti pána Danka podporil aj predseda OĽaNO Igor Matovič. Vedenie gymnázia už svoje stanovisko vydalo a k zverejneným názorom politikov sa už nechce vyjadrovať. Rovnako ani žiacka rada. Podľa politológa je táto kauza nafúknutá a dokáže akciu študentov vnímať ako nevinnú.

"Je to študentská recesia, napokon, kto chodil dávno za socializmu do PT, tak zažil momenty, keď sa chlapci prezliekali za dievčatá," dodal politológ. Podľa neho v minulosti boli podobné akcie tolerované bez povšimnutia, povedzme, na maturitných večierkoch a dokonca majú aj tradíciu. Napríklad fašiangový sprievod na Horehroní vo Valaskej.

Po niekoľkohodinovom maratóne rokovania dospeli v parlamente k výsledku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy