Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Liek z Kuby v podozrení. Diabetickú nohu lieči, ale môže spôsobiť ďaleko väčšie problémy
Zdielať na

Liek z Kuby v podozrení. Diabetickú nohu lieči, ale môže spôsobiť ďaleko väčšie problémy

BRATISLAVA / Liek z Kuby, ktorý k nám doviezli v rámci vyrovnávania dlhu, čelí podozreniu. Štátny ústav na kontrolu liečiv dostal podnet o nežiadúcich účinkoch - vzniku karcinómu prostaty. Ministerstvo preto zriadilo komisiu, ktorá má podrobne preskúmať možný súvis medzi onkologickým ochorením a liečbou diabetickej nohy.

Slováci sú prví pacienti v celej Európe, ktorí liek vyskúšali na vlastnej koži. Získaniu lieku z Kuby na diabetickú nohu predchádzali rokovania a debaty za aj proti. Prví pacienti si liek pochvaľovali: "Hojí sa tá noha. Aj sám, ako laik, vidím zlepšenie."

"U nás na Slovensku sa skončila prvá fáza aplikácie daného lieku. Odliečili sme na Slovensku 104 pacientov," uviedla ministerka Andrea Kalavská. U koľkých presne sa dostavili pozitívne účinky tejto liečby ministerstvo ešte vyhodnocuje. Zároveň ale prešetruje podnet, ktorý špecializovaná ambulancia vnútorného lekárstva doručila Štátnemu ústavu pre kontrolu liečív ešte v marci. "Štátny ústav pre kontrolu liečiv prijal podnet, v ktorom bolo nahlásené podozrenie na nežiadúci účinok - karcinóm prostaty a výzva na zastavenie klientského skúšania," informovala Magdaléna Jurkemiková, hovorkyňa ŠÚKL. "Akonáhle sme sa dozvedeli o nejakom podozrení, že podávanie daného lieku by mohlo súvisieť so vznikom karcinómu prostaty u daného pacienta, tak sme pozastavili podávanie daného lieku," dodala Andrea Kalavská.

V bratislavskej špecializovanej ambulancii vnútorného lekárstva, ktorá diagnostikuje a lieči otvorené rany ale pochybnosti o nežiadúcich účinkoch lieku z Kuby nemajú. Pacient ich informoval o ukončení liečby Heberprotom a už o štyri týždne neskôr mal problémy pri močení. Následne mu diagnostikovali karcinóm prostaty. "Koncom roku 2017 podstúpil terapiu diabetickej nohy kubanským liekom Heberprot, kde mu bol injektovaný do otvorenej rany a okolitého tkaniva. Injektovaním tohto lieku nedôjde len k uzavretiu rany alebo možno vôbec nedôjde k uzavretiu rany ale k prudkému rastu, deleniu buniek, metastázovaniu a je spustený nádorový proces," objasnil Jozef Peter, Špecializovaná ambulancia vnútorného lekárstva.

"Liek ešte máme naskladnený, pretože počítame s tým, že by sme chceli pokračovať v aplikácii tohto lieku. Ale ja stále upozorňujem, že to nie je liek, ktorý si musíte dať aplikovať. Je to doplnkový liek ku konzervatívnej liečbe," povedala ministerka zdravotníctva SR. "Jeden prípad, ktorý môže ohroziť zdravie pacienta alebo jeho život a má byť všetko, lieky a zdravotnícke pomôcky stiahnuté z trhu," dodal Peter Jusko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy