Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Otec 5-ročného Maxima má hlavu v smútku. Onkológ mu predpísal liek, ktorý údajne nie je dostupný
Zdielať na

Otec 5-ročného Maxima má hlavu v smútku. Onkológ mu predpísal liek, ktorý údajne nie je dostupný

BRATISLAVA / Otec, ktorého 5-ročný syn Maxim trpí leukémiou, má hlavu v smútku. Nevie zohnať pre svojho syna antibiotikum, ktoré jeho syn popri chemoterapii užíva osem mesiacov. Recept, ktorý mu onkológ predpísal mu v nemocničnej lekárni na bratislavských Kramároch vrátili s tým, že liek Sumetrolim dostupný nie je a nebude.

"Po hospitalizácii sme si ho vždy vybrali a zrazu mi v lekárni povedali, že liek dostupný na Slovensku nie je a nebude. Takže som mal len recept na liek, ktorý nie je u nás dostupný," uviedol Marek, otec Maxima.

​Ide o druh antibiotika v sirupovej forme, ktorý Maxim užíva na ochranu pred bežnými ochoreniami, aby predišiel komplikáciám počas náročnej liečby chemoterapiou. "Ostávalo nám len obrátiť sa na Čechy, Rakúsko alebo Maďarsko. Viem, že v Maďarsku je liek vyrábaný, takže tam by bol asi určite. Ale povedali mi, že je v Čechách, v Břeclave, tak som sa tam vybral," opísal udalosti Maximov otec. Bolo to ale len krajné riešenie. Kedy bude liek opäť dostupný pre malých onkologických pacientov na Slovensku, otec Maxima netuší. 

"Tento liek nie je registrovaný na Slovensku, pacient ho môže mať na základe osobitného povolenia.  Ministerstvo zdravotníctva k tomuto lieku aj osobitné povolenie pridelilo a Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave ho má k dispozícii do 30. septembra v počte kusov 100 balení. To znamená, že pacient ho má k dispozícii," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Je teda otázne, či zamestnankyňa lekárne dostala inštrukcie od vedenia alebo bola len nedostatočne informovaná. "Uvedený liek je dostupný v Nemocničnej lekárni NÚDCH pre hospitalizovaných pacientov a rovnako je dostupný vo verejnej lekárni NÚDCH pre ambulantných pacientov. V prípade, že by liek krátkodobo nebol dostupný vo verejnej lekárni NÚDCH, ošetrujúci lekár zabezpečí pacientovi liek prostredníctvom Nemocničnej lekárne," povedala Dana Kamenická, hovorkyňa NÚDCH.

Prečo teda zamestnankyňa lekárne postupovala tak že im recept vrátila a liek nevydala vedenie nemocnice nevysvetlilo. "Účinná látka daného lieku je trvale dostupná v tabletkovej forme, takže pacient sa k svojmu lieku dostane. V Národnom ústave detských chorôb, aby sme zvýšili komfort predovšetkým najmenších pacientov, ktorí ľahšie prijmú liečivo v sirupe, zabezpečujeme im tento liek v sirupovej forme na výnimku prostredníctvom mimoriadneho dovozu. V tomto kalendárnom roku sme v Nemocničnej lekárni nezaznamenali výpadok tohto lieku," vysvetlila Dana Kamenická.

Ideálny stav by bol, ak by toto antibiotikum bolo registrované a prešlo kategorizáciou, čím by sa stalo bežne dostupným tak, ako je v tabletkovej forme. Podľa ministerstva zdravotníctva výrobca o registráciu lieku s tou istou účinnou látkou vo forme sirupu od 2002 nepožiadal. "Neberie ho len náš malý, berú ho aj ďalší onkologickí pacienti," dodal Maximov otec. 

Pacientka na chodbe strávila údajne dva dni. O neľudskom zaobchádzaní hovoria príbuzní ženy, ktorá ležala v levickej nemocnici:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy