Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hasičov by mali chrániť pred ohňom. Zásahové obleky ale nespĺňajú normy
Zdielať na

Hasičov by mali chrániť pred ohňom. Zásahové obleky ale nespĺňajú normy

SPIŠ / Obleky majú hasičov chrániť pred nebezpečenstvom pri zásahu. Sú akoby ich brnením, aspoň by mali byť. Odevy niektorých profesionálnych hasičov ale ani zďaleka nespĺňajú bezpečnostné normy.

Chlapi v hasičských uniformách bojujú s rôznymi živlami. Vrhajú sa do horiacich objektov či rozbitých áut. Ich jedinou ochranou pred nebezpečenstvom sú zásahové kabáty a nohavice. "Skutočne teň ťažký zásahový odev musí spĺňať náležitosti, pretože je používaný v boji proti ohňu," uviedla Denisa Saková, ministerka vnútra SR. 

Toto tvrdenie je ale otázne pri pohľade na hasičské obleky zo staníc na Spiši. Jeden bol dokonca vyrobený skoro pred dvoma desaťročiami. Iné majú diery, sú niekoľkokrát pozašívané, alebo prehorené. Podľa ministerky už chlapi mali mať nové zásahové obleky. "My sme vyhlásili súťaž na základe verejného obstarávania na ťažké zásahové odevy. Tá súťaž bola dokončená, no vyhral to dodávateľ, ktorý nám nevedel dodať tieto ťažké zásahové odevy," informovala Denisa Saková, Pretože údajne neprešli prísnymi bezpečnostnými testami. Chlapom tak teraz vlastne ani nemá kto dodať nové zásahové odevy. "Túto súťaž musíme nanovo vypísať tento rok. Mám prísľub z prezídia že táto súťaž by mala byť skoncipovaná a vlastne vypísaná do konca marca tohto roku," povedala ministerka vnútra.

Paradoxom je, že na sklade je niekoľko nových zásahových oblekov, k tým sa ale podľa ministerky, slúžiaci hasiči v zničených oblekoch nedostanú, určené sú iba pre novoprijatých hasičov. Do vtedy sa môže stať že niektorý zo zasahujúcich hasičov utrpí vážny úraz pri svojej práci kvôli poškodenému ochrannému obleku. "Robíme všetko pre to, aby skutočne bezpečnosť práce bola zachovaná na 100 percent," dodala Denisa Saková. Podľa ministerky Sakovej sa tak už slúžiaci hasiči dočkajú komplexnej výmeny oblekov až po úspešnej súťaží na dodávateľa.

Hasiči nezasahujú len pri požiaroch. Viac ako 300 z nich zasahovalo pre nepriaznivé počasie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy