Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý pozemok chemického závodu skrýval sudy s nebezpečným obsahom
Zdielať na

Bývalý pozemok chemického závodu skrýval sudy s nebezpečným obsahom

MICHALOVCE / Na bývalom pozemku chemického závodu v meste Strážske boli objavené sudy s nebezpečným obsahom. Podľa rozborov ide o odpad z výroby PCB látok, ktorá tu bola ukončená v roku 1984. Vedci totiž zistili, že tieto zmesi môžu byť pre ľudí toxické a spôsobiť rakovinu. Sudy sú zrejme súčasťou obrovskej čiernej skládky, ktorá je zasypaná hlinou.

Už na prvý pohľad je kus zeme iný. Narozdiel od okolitého lesa v istej časti nerastú žiadne stromy a kríky. "Vyzerá to byť taký hektár, že by to mohol byť," povedal majiteľ pozemku Jozef Adamík. Dal si teda urobiť rozbor obsahu sudov na vlastné náklady. Ten potvrdil, že sú v nich uskladnené pozostatky polychlorovaných bifenylov. "Sú to pravdepodobne karcinogénne látky, ktoré vyvolávajú ochorenie pečene, krvného obehu alebo narúšajú rozmnožovací systém," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Ivana Kohutková. 

Teraz tieto PCB látky vytekajú do voľnej prírody, kde zostávajú. Rizikové pre človeka sú vtedy ak sa dostanú do ľudského organizmu, najmä formou potravy. Naše úrady zatiaľ prípad neuzavreli. "Oznámili sme to na ministerstve životného prostredia a samozrejme sme na polícii nahlásili čiernu skládku," dodal Adamík. 

V regióne Zemplína sa na legálnych aj nelegálnych skládkach nachádzajú tisícky ton PCB látok. Slovenskí politici o ich likvidácii hovoria už 25 rokov, no bez konkrétneho výsledku. "Obsah sa nám aj vplyvom vody dostáva do podzemia," povedal majiteľ. 

"Významný podiel zodpovednosti majú aj kompetentné orgány, ktoré tomuto problému nevenujú dostatočnú pozornosť," dodala Kohutková. Situácia sa vraj ale už tento rok radikálne zmení. Je pripravený chýbajúci prieskum, ktorý v kritických lokalitách určí mieru a riziká znečistenia. "Na základe výsledkov geologického prieskumu budú nasledovať kroky, ktoré povedú k tomu, aby sa táto environmentálna záťaž odstránila," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Skládok je na Slovensku viac ako dosť, aj tých nelegálnych. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy