Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trnka mal púšťať časť údajnej nahrávky Gorila aj Robertovi Ficovi
Zdielať na

Trnka mal púšťať časť údajnej nahrávky Gorila aj Robertovi Ficovi

BRATISLAVA / Časť údajnej nahrávky z utajeného spisu tajnej služby známeho ako "Gorila" mal osobne pustiť Robertovi Ficovi vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Údajne ide o nahrávku, ktorú vraj nedávno našli policajti vyšetrujúci vraždu Martiny Kušnírovej a novinára Jána Kuciaka v trezore trestne stíhaného Mariána Kočnera. Prečo mal Trnka nahrávku pustiť vtedajšiemu predsedovi vlády, zatiaľ nevedno. Robert Fico sa počas dňa nevyjadril, či mu záznam Gorily Dobroslav Trnka skutočne dal vypočuť, a prečo.

Už vo februári tohto roka priznal terajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár to, že počul obsah nahrávky, ktorá zrejme zachytáva utajené odposluchy top politikov s vplyvnými finančníkmi Penty.

Spis gorila hovorí o ich korumpovaní. Čižnárovi mal zvukový záznam púšťať Trnka zo svojho notebooku, v roku 2008 alebo 2009, keď Čižnár šéfoval bratislavskej prokuratúru. Vyjadril sa, že nevedel či to je Gorila a s tým čo počul, ani nič neurobil. Pritom, mohlo ísť o podozrivé konanie, ktoré by osoby činné v trestnom konaní pravdepodobne malo zaujímať. Čižnára následne ku Gorile vypočuli na výsluchu vyšetrovatelia Gorily, čo aj potvrdil šéf špecializovaného tímu. " Môžem potvrdiť, že som vykonal výsluch generálneho prokurátora doktora Čižnára. Bol vypočutý v procesnom postavení svedka. K určitým skutočnostiam, ktoré prezentoval. K obsahu výpovede sa vyjadrovať nemôžem, nebudem," povedal Lukáš Kyselica, šéf vyšetrovacieho tímu Gorila. 

Popoludní Denník N a portál Aktuality.sk  zverejnili, že s Čižnárom si Trnkov záznam vypočul aj vtedajší predseda vlády Fico, ktorý dodnes odmieta vysvetliť, prečo, a či chodil do konšpiračného bytu na stretnutia s finančníkmi. V stredu k zverejneným informáciám nepovedal nič.  "Zverejnenie nepotvrdenej informácie považujeme za ďalší útok proti osobe Roberta Fica, ktorý súvisí s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Ak by pán predseda Fico mal k dispozícii nahrávku Gorily, či už v roku 2008 alebo aj v inom období, tak by ju veľmi rád použil," vyjadril sa hovorca strany Smer Ján Mažgút. 

Trnka na informácie o tom, že časť záznamu, zrejme Gorily, mal púšťať Čižnárovi za prítomnosti Fica, neodpovedal. Nezdvíhal ani svoj aktuálny mobil. Pred časom v rozhovore mimo záznam pre TV JOJ uviedol, že ak bude zbavený mlčanlivosti, bude o okolnostiach nahrávky vypovedať. Generálny prokurátor na medializované informácie reagoval len cez svoju hovorkyňu. " Vzhľadom na prebiehajúce konanie a neverejný charakter prípravného konania, výpovede nebude generálny prokurátor bližšie špecifikovať," poznamenala Andrea Predajňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy