Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V škôlkach už platí strava zadarmo tri mesiace. Čo deti obedovali?
Zdielať na

V škôlkach už platí strava zadarmo tri mesiace. Čo deti obedovali?

BRATISLAVA / V materských školách už tretí mesiac platí novinka: strava zadarmo pre predškolákov. Rodičia si to pochvaľujú. My sme zisťovali, aké detské menu teraz v jednotlivých škôlkach prevláda. Zhodnotili ho deti, ale aj odborníčka na zdravú výživu.

Podľa vedenia jednej z materských škôl v Bratislave sa odvtedy, čo majú predškoláci stravu zadarmo, nič nezmenilo. Tvrdia, že aj naďalej sa snažia, aby bolo jedlo vyvážené a pestré.

V jednej z bratislavskyýh škôlok deti jedli polievku z vaječnej zápražky a záhradnícky sekaný rezeň so zemiakmi. "Na desiatu dostávajú deti nápoj a chlebík s nejakou nátierkou. Na obed dostávajú polievku, druhé jedlo má byť polomäso, má byť múčne slané, múčne sladké, celé mäso," vymenovala zástupkyňa školy Paulína Bojnanská. 

Rodičia si stravovanie v škôlke veľmi pochvaľujú. "Ona nám málo papala, tam sa naučila jesť a doma tiež pokračuje. Takže je to oveľa lepšie." 

Strava v regiónoch

Na detskú stravu sme sa pozreli aj v regiónoch. V materskej škôlke v Čirči (okres Stará Ľubovňa) mali na obed deti fazuľovú polievku na kyslo, knedle s omáčkou a mäsovými guľami. Zástupkyňa riaditeľa uviedla, že menu sa nezmenilo ani po tom, ako sa v škôlke začali dávať obedy zadarmo. Nepociťujú žiadne obmedzenia ani zníženie kvality. A deťom jedlo, zdá sa, naozaj chutí. "Mne chutia najviac palacinky," hovorí malá žiačka, zatiaľ čo druhá má obľúbené zemiaky s mäskom. 

Rožňavská materská škola je špecifická tým, že má svoju vlastnú jedáleň. Na zdravú výživu predškolákov aj tu kladú veľký dôraz. "Sme zapojení do programu školské ovocie a školský mliečny program," vraví riaditeľka Zuzana Richnavská. Deti v škôlke každý deň pijú čerstvé mlieko.

Desiate patria v škôlke mäsovým, zeleninovým, či strukovinovým nátierkam. Na olovrant mávajú predškoláci jogurty, kaše ale aj pečivo. "Obmedzujeme soľ a cukor v strave detí, takže aj tých sladkých olovrantov je menej," dodáva riaditeľka. 

Zhodnotenie odborníčky 

Všetky tri škôlky podľa výživovej poradkyne spĺňajú zásady stravovania v školských zariadeniach. Našla ale aj nedostatky. "Pestrosť je dostatočná, myslím si, že aj tú nutričnú stránku tie jedlá spĺňaju. Mohli by mať viacej zeleninových príloh a tak isto postrádam v tých jedálničkoch ovocie a ovocné dezerty," vysvetlila Katarína Skybová. 

Podľa poradkyne je pri deťoch dôležité aj to, aby jedlo vyzeralo pekne. Okrem toho tvrdí, že väčšiu pozornosť treba dávať aj na zloženie pitného režimu."Pitný režim jedného jedálnička je taký monotónny, opakuje sa tam stále voda so sirupom. V materskej škôlke Čirč je ten pitný režim veľmi pestrý a vyhovujúci," zhodnotila Skybová. 

Obedy zadarmo budú mať aj školáci. Tých sa to ale dotkne až od septembra. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy