Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najstarší hasič na Slovensku oslávil 95 rokov
Zdielať na

Najstarší hasič na Slovensku oslávil 95 rokov

MLYNICA / V obci Mlynica žije pravdepodobne najstarší aktívny hasič na Slovensku. Jakub Talár má 95 rokov a 70 rokov oblieka hasičskú uniformu.

Hasič, ktorého volajú "ujo Talár", sa do hasičskej rodiny dostal úplne náhodou, a to ešte v roku 1949. "Potrebovali taký rebrík a nemal im ho kto urobiť," spomína Talár. Po vyrobení rebríka ho už hasiči od seba nepustili a odvtedy vyrobil mnoho pomôcok pre dobrovoľníkov. Založil a zariadil mlynickú zbrojnicu, bol hasičským strojníkom a neskôr aj veliteľom.

​Najradšej podľa vlastných slov pomáhal ľuďom, a to nielen pri hasení požiarov.  "Nikdy nepovedal nie. Keď za ním niekto príde, vždy je ochotný pomôcť. Či je to práca s drevom, so železom alebo aj úraz medzi hasičmi s výcvikom," dodáva Peter Pitoňák, predseda DHZ Mlynica. Ako spomína ujo Talár, za starých čias vládla medzi hasičmi disciplína, ktorá učila mladých zodpovednosti a rešpektu k starším. Teraz je síce všetko inak, ale pán Talár sa aj po sedemdesiatich rokoch, čo si oblieka uniformu, stále aktívne zapája do hasičského života. Je dokonca vedený ako okrskový inštruktor. 

Podľa pravdepodobne najstaršieho hasiča na Slovensku by mladí nemali zabúdať na to, že hasiči sú jedna rodina. V minulosti bol toho dôkazom aj samotný pozdrav medzi nimi. "Vtedy sa zdravilo "brat hasič", to bolo ono," dodáva. Jakub Talár je vzorom pre všetkých, zažil rásť viacero generácií a k jubileám 95 rokov života a 70 rokov medzi hasičmi mu kolegovia darovali slávnostnú veliteľskú prilbu. 

V Austrálii horúce leto ukončili požiare, ľudia boli pripravení na útek: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy