Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ivana nemá vyvinutú časť tváre. Jej život závisí od operácie v Japonsku
Zdielať na

Ivana nemá vyvinutú časť tváre. Jej život závisí od operácie v Japonsku

PRAHA / Slovenka Ivana nemá vyvinutú pravú časť tváre. Aj napriek tomu, že prognózy lekárov hovorili iba o mesiacoch života, ona je veľká bojovníčka, už je dospelá. Teraz je však jej život v ohrození.

Ivana Danišová, rodačka z Bratislavy je z pravej strany na prvý pohľad, krásna, spokojná, usmievavá žena. Z tej druhej je vidieť bolesť, utrpenie, ktorým si prešla pre vrodenú Goldenharovu chorobu. Pravá časť tela sa jej nevyvíja. "Ja som sa narodila bez vyvinutej čeľuste, bez lícnej kosti, bez temporomandibulárneho kĺbu ale zároveň aj bez vyvinutia sluchového aparátu. Táto diagnóza spôsobuje vnútorné ochorenia, ako sú napríklad zasiahnutie srdca, cez obličky, pľúca a zároveň je to aj chrbtica," opisuje Danišová. 

Lekári jej dávali rok života, dnes je dospelá, úspešná, vyštudovaná právnička. Podstúpila množstvo zdravotných zásahov, estetických ale i čisto zdravotných, napríklad 4 náročné operácie srdca. Pre možnú infekciu má cez oko pásku. K tomu sa pridala leukémia.

Ivanka potrebuje posledné operácie, pre zlyhávanie imunity rýchlo. V Česku ani na Slovensku na to lekári nemajú podmienky a ani skúsenosti. V Japonsku je pripravený tím špecialistov, operácia ale stojí viac ako dva milióny korún a zdravotná poisťovňa ju neprepláca.

Chceli sme vyjadrenie aj od zdravotnej poisťovne. Najskôr s rozhovorom súhlasila, nakoniec ho ale zrušila. Zaslala len všeobecné vyjadrenie emailom.

"Platná legislatíva neumožňuje zdravotným poisťovniam, aby poskytovali tretím stranám informácie o zdravotnom stave konkrétnych klientov, o zdravotnej starostlivosti, ktorú ich zdravotný stav vyžaduje, o zdravotnej starostlivosti, ktorá je konkrétnym klientom lekármi navrhovaná, poisťovňou hradená a podobne," vyjadril sa hovorca VZP Oldřich Tichý.

Preto si Ivana musí zohnať peniaze na operáciu sama. Polovica peňazí už na účte jej zbierky je, do troch týždňov potrebuje zvyšok, po tomto termíne už jej život bude v ohrození. "Som pripravená bojovať o to, aby sa môj stav dokázal vyriešiť po maximálnej stránke," dodáva Ivana. 

Súvisiace články