Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách udreli vysoké teploty. Horská služba varuje pred lavínami
Zdielať na

V Tatrách udreli vysoké teploty. Horská služba varuje pred lavínami

VYSOKÉ TATRY / Štvrtkové, takmer dokonalé počasie zaplnilo Tatry nielen na lyžiarskych svahoch. Plno bolo aj na turistických chodníkoch, ľudia si užívali nadpriemerne vysoké teploty. Ale zrejme prudké oteplenie môže za nešťastie v Bielovodskej doline. Spadla tam lavína, ktorá zasypala dvoch mužov.

Štvrtková  jarná predpoveď počasia neveštila na začiatku nič dramatické. Na mnohých tatranských miestach bolo bezvetrie. Viacerí turisti si privstali, aby absolvovali aj náročnejšie túry. "Toto sú neštandardné vysoké teploty , ktorá zažívame v týchto dňoch, aj to prúdenie je severozápdne nie klasické ako stále," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšie počasie.  

Počasie v Tatrách je ale nevyspytateľné, na jednej strane sú to slnečné lúče a spokojní turisti, na tej druhej tragédia a boj o život. Bolo krátko po pol desiatej dopoludnia, keď do Bielovodskej doliny smeroval záchranársky vrtuľník. Letel na pomoc dvom mužom, ktorých zasypala lavína. Tí liezli v hornej časti veľkého Mlynárovho žľabu. Jedného strhla, ten druhý zostal uviaznutý asi 100 metrov pod vrcholom. 

​"Je lavínová dvojka, proste sú miesta, ktoré sú bezpečné a sú miesta, ktoré bezpečné nie sú," povedal Jozef Janiga, riaditeľ HZS. Previaty sneh sa nachádza na južných, juhovýchodných a východných svahov a žľabov vo forme snehových dosiek a vankúšov s hrúbkou až do 50 centimetrov. Na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vplyvom tepla sa spontánne malé lavíny očakávajú okolo poludnia. Lavínové nebezpečenstvo pre oteplenie stúpa.

Najbližšie dni budú v znamení dosť veľkej zmeny v počasí. Poriadne sa rozfúka a ochladí. "Jasná obloha bude minulosťou. Budú sa objavovať oblačnosti, zrážky, dokonca sa zrážky objavia aj v podobe snehu," dodala meteorologička Miriam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy