Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéf protizločineckej jednotky NAKA hovoril o vyšetrovaní. Na južnú stopu vyšetrovateľa priviedli samotní páchatelia
Zdielať na

Šéf protizločineckej jednotky NAKA hovoril o vyšetrovaní. Na južnú stopu vyšetrovateľa priviedli samotní páchatelia

BRATISLAVA / Branislav Zurian je šéfom protizločineckej jednotky NAKA. Práve on koordinoval septembrovú akciu, po ktorej sa vo väzbe ocitli štyria obvinení z vraždy Jána a Martiny. Zurian sa po štvrtkových protestoch posadil pred publikum a odpovedal na otázky kolegu zavraždeného novinára z portálu Aktuality. Poslednú mu položil otec Jána Kuciaka, ktorý sa obáva, že spolupracujúci Zoltán Andruskó zablokuje cestu k úspešnému vyšetreniu dvojitej vraždy.

Chyba počas prípravy vraždy Jána Kuciaka - to bola stopa, vďaka ktorej sa vyšetrovatelia dostali k súčasným obvineným. Branislav Zurian, šéf protizločineckej jednotky NAKA otvorene hovoril o tom, že na južnú stopu vyšetrovateľa priviedli samotní páchatelia. "Bolo to jednou jedinou chybou, ktorú spravili páchatelia a my sme sa toho chytili, opreli sme sa do toho a výsledok sme v septembri odpálili," uviedol Zurian. "Dôkazná situácia voči nim je podľa mojej mienky takmer nepriestrelná. Konečný objednávateľ alebo objednávatelia zatiaľ obvinení nie sú. Samozrejme, že podozrivé osoby sú, jedna z nich je Marian K.," povedal advokát Daniel Lipšic. 

Dôkazy hovoria o tom, že tesne pred realizáciou boli ďalšie tri vraždy, a to prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku a advokáta Lipšica. "Týkajú sa v zásade rovnakého okruhu podozrivých osôb, potenciálne aj rovnakého objednávateľa, preto nemalo žiadnu logiku, aby boli tie veci rozdelené," uviedol Lipšic.

Daniela Lipšica stále nepresvedčili argumenty o tom, prečo sa počas vyšetrovania časť spisu o príprave troch vrážd presunula pod policajnú inšpekciu. Branislav Zurian ale tvrdí, že ide o dobrý krok. "Nerozumiem tej kritike. Tým, že sa začali navaľovať ďalšie a ďalšie vraždy, potrebovali sme odbremeniť vyšetrovateľa a na týchto vraždách, keďže tam sú podozriví aj policajti, že mali participovať, tak sa na tom podieľa aj Úrad inšpekčnej služby," uviedol Zurian a dodal, že podozrenia nie sú na mieste: "Sú tam tí najkvalitnejší policajti. Chceme to rozbehnúť tak, aby sme mohli v čo najkratšej dobe obviniť objednávateľa".

Práve na rozdelenie vyšetrovania sa priamo Zuriana opýtal aj otec Jána Kuciaka. "Presiaklo, že jediný z tých obvinených, ktorý spolupracoval s políciou, prestal. To je tá vec, ktorej sa bojíme, že aj tí, ktorí spolupracovali, prestanú, keď sa tam dostanú ďalší vyšetrovatelia," povedal otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak. 

Zľaknúť sa mal práve Zoltán Andruskó, teda muž, ktorý spolupracuje s políciou a bol spojkou medzi Alenou Zsuzsovou a vykonávateľmi. "Nevedel, čo sa deje, kvôli čomu sa to delí. Potom za ním išiel vyšetrovateľ a vysvetlil mu to, tak ide ďalej a spolupracuje," odpovedal Zurian. 

K vyšetrovaniu vraždy sa pre TV JOJ vyjadril aj bývalý český elitný vyšetrovateľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy