Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trápi vás neplodnosť? Zistite ako ju môžete riešiť
Zdielať na

Trápi vás neplodnosť? Zistite ako ju môžete riešiť

Zdroj: SITA

V dnešnej dobe sa viacero párov stretáva s neplodnosťou. Ak sa vám nedarí otehotnieť, rozhodne nie ste jediní...

Ako problém s plodnosťou sa označuje situácia, keď za 1 rok snaženia sa nedôjde k počatiu. Uvádza sa, že 10 - 15 % párov bojuje s neplodnosťou. Predpokladá sa, že vplyvom rôznych faktorov sa bude toto číslo ešte zvyšovať.

Prečítajte si viac o neplodnosti, jej príčinách a možnostiach podpory plodnosti prirodzenou formou.

Príčiny neplodnosti

Príčiny neplodnosti sa líšia aj v závislosti od pohlavia. Niektoré faktory, ktoré prispievajú k rozvoju neplodnosti sú však spoločné.

Medzi také patria napríklad:

  • vplyv prostredia
  • stres
  • fajčenie
  • a nesprávna životospráva

Ako podporiť plodnosť?

Prvým krokom v liečbe neplodnosti a následnej podpore plodnosti je návšteva lekára. Ten na základe diagnostiky určí príčinu neplodnosti. Avšak, častokrát je príčina neznáma, prípadne sa jedná o kombinácie rôznych faktorov.

Aké možnosti teda máte?

Vitamíny na podporu plodnosti

Veľa z nás vplyvom rýchleho životného štýlu zanedbáva kvalitné stravovanie. Tým pádom prijmeme menej vitamínov a minerálov, čo sa odrazí na našom zdraví a tiež na plodnosti.

Dopĺňanie vitamínov je teda vhodný krok, ako si posilniť imunitu a zvýšiť plodnosť.

Pre ženy

Vitamíny na podporu plodnosti pre ženy by mali obsahovať omega-3 mastné kyseliny, kyselinu folovú, vitamín C, vitamín E, L-arginín, pyknogenol, koenzým Q10 a prospešný je aj výťažok zo zeleného čaju. Hlavne ženy nad 37. rokov by si mali vyberať vitamíny s vysokým obsahom antioxidantov.

Pre mužov

Vitamíny na podporu plodnosti pre mužov by mali obsahovať podobné zložky - dôležité sú vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Dôležitá látka, ktorá by mala byť v mužských výživových doplnkoch na plodnosť rozhodne obsiahnutá je zinok. Zinok preukázateľne zvyšuje počet a kvalitu spermií.

Zmeny v životospráve

Či už tehotenstvo len zvažujete, alebo sa už s partnerom pokúšate otehotnieť, zmeny v životospráve sú na mieste. Vaše telo sa lepšie adaptuje na blížiace sa tehotenstvo a zároveň urobíte maximum pre zdravie vášho dieťaťa.

Tento čas je ideálny na to, aby ste si osvojili nové, zdravšie zvyky a zbavili sa rôznych škodlivých zlozvykov.

Dodržujte základné odporúčania, ktoré všetci dobre poznáme, no nie vždy ich uplatňujeme:

Spite aspoň 8 hodín denne.

Pravidelne športujte, snažte sa tráviť čas na čerstvom vzduchu.

Ak zo zdravotných dôvodov nemôžete robiť aktívny šport, každý deň sa prechádzajte aspoň hodinu denne.

Zaujímajte sa o zdravú stravu a čítajte si etikety na potravinách. Snažte sa pripravovať si jedlo doma a snažte sa vyhýbať fast foodom, polotovarom a stravovaniu sa v nekvalitných reštauráciách. Ak chcete posilniť imunitu, zlepšiť trávenie a posilniť črevnú mikrobiotu pravidelne užívajte probiotiká.

Bylinky

Liečivá sila bylín je využívaná po dlhé veky.

Vedeli ste, že niektoré z nich dokážu zlepšiť našu plodnosť?

Malina - obsahuje prírodné látky, ktoré zlepšujú plodnosť. Má pozitívne účinky na hladké svalstvo maternice, čo priamo ovplyvňuje plodnosť. Jednou z obsahových látok sú fytoprogesteróny (látky, ktoré zvyšujú hladiny progesterónu v tele). Maliny môžete konzumovať v ich prirodzenom stave, prípadne si uvariť malinový čaj (z lekárne, nie nekvalitný “ovocný” z obchodu v ktorom sa pravdepodobne účinné látky nebudú nachádzať). Malina je aj súčasťou niektorých výživových doplnkov.

Vitex - rastlina využívajúca sa pri problémoch s nepravidelnou menštruáciou. Pri užívaní vitexu sa stabilizuje ovulácia, čím zvýšite vaše šance na otehotnenie. Vitex zvyšuje hladiny luteinizačného hormónu a znižuje aktivitu folikuly stimulujúceho hormónu. Jeho jedinečnou vlastnosťou je aj stabilizácia progesterónu a estrogénu. Kúpiť si ho môžete vo forme čaju, tinktúr, kapsúl a podobne.

Whitania - rastlina hojne využívaná v ajurvéde pozitívne ovplyvňuje plodnosť mužov aj žien. Ovplyvňuje endokrinný systém, ktorý následne ovplyvňuje celý reprodukčný systém. Whitania posilňuje fungovanie vaječníkov a maternice, má priaznivý vplyv na imunitu. Nachádza sa v mnohých výživových doplnkoch na podporu plodnosti.

Medzi ďalšie užitočné byliny patria: Schizandra, Kotvičník, Serenoa, Žihľava, Maca peruviánska.

Lieky, ktoré predpíše lekár

Pri podstupovaní hormonálnej terapie alebo in vitro oplodnenia (IVF) sa pacientkam podávajú rôzne druhy liekov. O tom, aký liek je pre vás najvhodnejší vás bude informovať lekár. Lieky sú v liečbe neplodnosti viac účinné, prinášajú však so sebou aj vedľajšie účinky.

Najčastejšie sú to tieto lieky:

zvyšovanie hladiny folikuly stimulujúceho hormónu (FSH) pomocou tabletiek - dochádza k podporeniu ovulácie

injekcie do svalu, pri ktorých sa podáva ľudský choriový gonadotropín (hCG) - vyvoláva ovuláciu v prípadoch, keď lieky nie sú dostatočné

podkožná injekcia FSH - priamo ovplyvňuje folikuly

injekcia FSH a luteinizačného hormónu, pri ktorej dôjde k dozrievaniu viacerých vajíčok v jednom cykle

Plodné dni

Ženská plodnosť sa mení vplyvom mesačného cyklu a najplodnejšie sme uprostred, medzi dvoma menštruáciami. Toto obdobie sa označuje ako ovulácia a naša plodnosť je najvyššia práve v týchto približne 6 dňoch. Pri plánovanom tehotenstve je dobré poznať príznaky ovulácie. V dnešnej dobe si vieme presne určiť, kedy ovulujeme. Slúžia nám na to rôzne pomôcky - napríklad ovulačná kalkulačka a ovulačné testy.

Bazálna teplota a vaginálny výtok

Po ovulácii dôjde k nepatrnému zvýšeniu bazálnej teploty, približne o 0,4 - 1 stupeň. Ak si bazálnu teplotu nemeriate, túto zmenu si pravdepodobne vôbec neuvedomíte. Pri metóde otehotnenia založenej na bazálnej teplote si žena každé ráno zmeria teplotu. Je dôležité, aby meranie uskutočnila ešte v posteli, keď teplota nie je ovplyvnená pohybom a podobne. Na základe mesačných meraní sa dá následne odhadnúť, kedy sa blíži ovulácia.

Druhým symptómom ovulácie je vaginálny výtok. V určitej forme je prítomný počas celého mesiaca. Ovulačný výtok je charakteristický tým, že je ho veľa, je priesvitný a má konzistenciu vaječného bielka. Pri ovulácii budete mať teda pocit vlhkosti viac ako po iné dni.

Ovulačná kalkulačka a ovulačné testy

Pre presnejšie odhady ovulácie môžete využiť aj ovulačné kalkulačky. Na internete si nájdete stránku, ktorá poskytuje výpočet ovulácie. Nastavíte si dátum poslednej menštruácie a na základe toho vám program vypočíta dni, kedy s najväčšou pravdepodobnosťou budete ovulovať. Pre presnejšie výsledky môžete zapísať dátumy až 3 posledných menštruácií.

Ovulačné testynajpresnejšou metódou. Na ovulačný test poskytnete buď sliny alebo moč. Je dokázané, že v ženských slinách sa pri ovulácii zvyšuje hladina estrogénov. V balení na slinný ovulačný test nájdete malý mikroskop, v ktorom budete pozorovať štruktúru slín.

Bežnejšie sú však ovulačné testy na ktoré sa používa vzorka moču. Fungujú podobne ako prúžkové tehotenské testy, meria sa však hladina iného hormónu - ľudského luteinizačného hormónu (LH).

Záver

Neplodnosť je problém, ktorý sa týka veľa párov. V ⅓ prípadov je neplodnosť na strane muža, v ⅓ na strane ženy a v ⅓ je problém u oboch, prípadne sa presná príčina nepodarí zistiť. V dnešnej dobe však existuje viacero riešení, od prirodzenejších ako výživové doplnky, zmena životosprávy a výpočet ovulácie až po invazívnejšie, no vysoko účinné hormonálne liečby.

Zdroje:

http://americanpregnancy.org/infertility/male-infertility/

https://www.fertilityclinicsandiego.com/understanding-fertility/wellness-and-fertility/supplements-to-aid-fertility/

https://www.momjunction.com/articles/herbs-to-help-with-fertility_00362184/#gref

Najčítanejšie správy