Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nová voľba ústavných sudcov. Ktorí kandidáti sa opätovne zúčastnia?
Zdielať na

Nová voľba ústavných sudcov. Ktorí kandidáti sa opätovne zúčastnia?

BRATISLAVA / Ústavný súd je druhý deň bez 9 z celkového počtu 13 sudcov. Voľba nových kandidátov na prázdne miesta sa začne znova od nuly. Všetci kandidáti budú musieť znovu prejsť vypočutím - doterajší, aj prípadní noví. Dokedy bude ústavný súd fungovať v provizóriu, nie je známe. V koalícii sa budú snažiť dohodnúť na kandidátoch, až keď budú známe všetky mená.

Hoci niektorí poslanci SMERu tvrdia, že sa nič nedeje, podľa ministra spravodlivosti je situácia na ústavnom súde vážna. "Sťažnosti na prezidentské voľby by nemal teraz kto riešiť," uviedol Gábor Gál, minister spravodlivosti. 

Otázne je, kto si napokon oblečie talár s červeným lemom, a hlavne kedy. Podľa šéfa ústavnoprávneho výboru by poslanci mali opäť voliť v pléne na prelome marca a apríla. Vypočutia budú musieť absolvovať aj tí kandidáti, ktorí už v poslednej voľbe boli. Príde ale k jednej zmene. "Budeme sa snažiť, aby tá voľba prebehla efektívne, z toho dôvodu možno budeme limitovať čas pre jednotlivých uchádzačov," povedal Róbert Madej, poslanec NRSR za SMER. 

Teoreticky môže v novej voľbe kandidovať aj Robert Fico. Sám sa k tomu ale nevyjadril. "Robert Fico sa vyjadril, že definitívne nemá záujem o post ústavného sudcu a teda z tejto pozície odstupuje," uviedol prezidentský kandidát Maroš Šefčovič. "Podľa vyjadrení, ktoré prišli z prezidentského paláca, že pán prezident nevymenuje Roberta Fica, myslím si, že je táto otázka zodpovedaná," dodal Juraj Blanár, poslanec NRSR za SMER. 

Hovorca strany SMER sa ale k tejto téme odmietol vyjadriť. "Robert Fico bude určite kandidovať, ale potrebuje si vyčkať na svojho prezidenta, pána Šefčoviča," myslí si Igor Matovič, predseda OĽaNO. Nie je to prvýkrát, čo sa z poslaneckých lavíc ozvalo, že sudcov by mal voliť až nový prezident. Kandidátka na prezidentku v tom ale vidí vážny problém. "V prípade, že by prebehla voľba prezidenta, sudcovia by neboli zvolení a boli by dané sťažnosti na nezákonnosť a neústavnosť voľby prezidenta, počkalo by to až na nového prezidenta, ktorý si sám vyberie sudcov, ktorí budú rozhodovať o sťažnostiach proti jeho voľbe. To je veľmi zlá, až neústavná situácia," upresnila prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová. 

Podľa ministra Gála ale viacerí doterajší kandidáti po neúspešnej voľbe zvažujú, či do novej voľby ísť. TV JOJ sa podarilo osloviť viacerých z nich. "Boli sme svedkami toho, čo sa udialo v parlamente a myslím si, že celý ten spôsob bol aj pre kandidátov tak trošku dehonestujúci, na základe toho zvažujem, či ísť alebo neísť do tej ďalšej voľby," povedala Edita Pfundtner, kandidátka na sudkyňu. "Tiež to budem zvažovať, rozhodnem sa až potom, ako bude jasné, či ma chce niekto navrhnúť," informoval Radoslava Procházka, kandidát na sudcu. "Vysoko pravdepodobne, ak ma znovu navrhnú, tak pôjdem. Už len to samotné navrhnutie zaväzuje," dodal Robert Šorl, kandidát na sudcu. V prípade, že bude navrhnutý, chce opäť kandidovať aj Michal Matulník a súhlasiť s nomináciou bude aj Peter Straka. Peter Kresák na otázku neodpovedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy