Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V troch zariadeniach mali poľskú hovädzinu evidovať ako slovenskú
Zdielať na

V troch zariadeniach mali poľskú hovädzinu evidovať ako slovenskú

BRATISLAVA / Slovenskí veterinári v súčinnosti s hygienikmi pri opätovných kontrolách dokladov našli hovädzie mäso z toľko medializovaného poľského bitúnku. Vydávali ho totiž za slovenské. Opätovné kontroly si vyžiadal fakt, že údaje zverejnené Štátnou veterinárnou a potravinovou správou a Úradom verejného zdravotníctva sa nezhodovali v počte kilogramov.

Štátnu veterinárnu a potravinovú správu rozdielne čísla zaskočili a preto hneď po ich zverejnení začala uplynulý týždeň opätovné kontroly. Podľa zistenia hygienikov totiž približne 200 kilogramov hovädzieho mäsa nahláseného ako to rizikové poľské bolo v zdokladované ako slovenské. Teda nielen z kráv, ktoré boli chované na Slovensku, ale tu aj boli zabité a rozporcované. "Chceme to v celom reťazci poľský bitúnok - dovozcovia a prijímatelia - zistiť," uviedol šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Prvé výsledky už obe zainteresované strany získali. "Ďalšou kontrolou hygienikov sa zistilo dodanie poľského mäsa pôvodu do troch zariadení školského stravovania," uviedla Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. 

Poľská hovädzina vedená ako slovenská 

Podľa informácií televízie JOJ v spomínaných troch zariadeniach mala hovädzina z poľského bitúnku, kde zabíjali choré kravy byť vraj chybou v dokumentácii vedená ako slovenská. "Hygienici priamo na mieste nemôžu kontrolovať a overovať pravosť listinných dokumentov. A z tohto dôvodu posunuli tieto listiny Štátnej veterinárnej a potravinovej správe," dodala Račková. 

Tá si preverila aj dva subjekty, ktoré poľská strana označila ako tie, ktoré brali mäso z inkriminovaného bitúnku, no oni sa proti tomu verejne ohradili. "Niektorí sa ohlásili, že takéto mäso vôbec neprijali. I keď ho prijali od iného obchodníka z Poľska. V jednom prípade nám potvrdili, že bolo z inkriminovaného bitúnku," dodal Bíreš. 

Opätovné kontroly budú pokračovať. Musia sa totiž zhodovať tri údaje: množstvo hovädziny nahlásenej poľskou stranou s množstvom u 9 distribučných slovenských subjektov i s množstvom v u tých, ktorým ho rozviezli. V pondelok Európska komisia zverejnila prvé informácie z inšpekcie, ktorú urobila v Poľsku od 4. do 8. februára. Teda po prepuknutí škandálu so zabíjaním chorých kráv a distribuovaním ich mäsa do 14 členských štátov únie .

"Predbežné zistenia poukazujú na niekoľko dôležitých nedostatkov pri implementácii oficiálneho kontrolného systému v dotknutom bitúnku. Všeobecnejšie hodnotenie poľského kontrolného systému pre mäso je naplánované na marec," uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Na Slovensku budú naďalej pokračovať opätovné kontroly spomínaných 200 kg hovädziny z Poľska, ktorá bola označená ako slovenská. Mali by priniesť odpoveď na otázku, či s tak stalo na základe vystavenia falošných dokladov alebo niekto podviedol zariadenia verejného stravovania, vrátane tých predškolských a školských.

Najčítanejšie správy