Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Žiť v súlade s prírodou neprináša obmedzenia
Zdielať na

Žiť v súlade s prírodou neprináša obmedzenia

Zdroj: SITA/Gettyimages

“Žijeme len raz, práve tu a práve teraz,...” spieva sa v známom slovenskom hite. Avšak málokedy si uvedomujeme, že svojim správaním môžeme ohroziť fungovanie životného prostredia okolo nás. Znečistenie prírody a množstvo odpadu, ktoré ľudstvo vyprodukuje, je alarmujúce. Pritom k tomu, aby sa situácia obrátila k lepšiemu, môže prispieť každý z nás už dnes.

“Žijeme v blahobyte, a to na úkor budúcnosti.” Ochrana životného prostredia je v posledných rokoch prioritou číslo jeden a táto téma je skloňovaná nielen medzi jednotlivcami, ale aj vo “vyšších” kruhoch. Mnohé svetové koncerny prispôsobujú svoju činnosť a podnikajú rôzne kroky v súlade s prírodou a hrdo sa pýšia nálepkou “eko-friendly”. Rovnako viaceré mestá a obce nabehli na “zelenú” eko vlnu a snažia sa znížiť svoju stopu na životnom prostredí. Nehovoriac o spojení ekológie a politiky.

Ekologická stopa

Každý človek svojim správaním zanecháva na prostredí, v ktorom žije, menšiu alebo väčšiu ekologickú stopu. Táto umelo vytvorená merná jednotka pomáha zodpovedať o.i. aj otázku, či ľudstvo nežije nad hranicu únosnosti Zeme. Možno ju aplikovať na jednotlivca, spoločnosť, ale aj štáty. Dnes sa naviac táto hodnota považuje za akýsi ukazovateľ udržateľnosti rozvoja.

21.storočie charakterizuje konzumný životný štýl, ktorý životnému prostrediu príliš nepraje a nesie so sebou množstvo rizík- znečistením okolitej krajiny počnúc, ekologickým dlhom končiac. Ekológovia bijú na poplach, vydávajú jednu varovnú správu za druhou a predkladajú nám dôkazy o tom, ako plastová epidémia ničí celé ekotopy a pokiaľ chceme našu planétu zachrániť, je najvyšší čas.
Vedeli ste? Pod pojmom “ekologický dlh” rozumieme vyčerpanie všetkých prírodných zdrojov, ktoré je biosféra Zeme schopná nahradiť za jeden rok. Nezodpovedným správaním sme sa postarali o to, že okamih, kedy jednotlivé krajiny tento bod dosiahnu, nastáva rok čo rok o niečo skôr.

Malý krok pre človeka

Informovanosť spoločnosti v oblasti environmentalistiky narastá a vypuklé problémy životného prostredia trápia čoraz viac ľudí. Znečistenie prírody sa predsa týka každého z nás, a to bez ohľadu na vek, miesto či vzdelanie. Ruku k dielu môže priložiť naozaj každý. Každá zmena myslenia, každý krok tým správnym smerom značí pre naše životné prostredie oveľa viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať.
Vedeli ste? Množstvo morských vtákov a cicavcov, ktoré každoročne zahynú kvôli znečisteniu morí a oceánov, nenechá na pochybách nikoho. Ide o čísla rádovo v státisícoch, ak nie miliónoch.

Život bez odpadu?

Recyklácia, “zero waste”, kompostovateľné riady, eko kompostovateľné obaly na jedlo, ekologické čistiace prostriedky a biokozmetika sa stávajú bežnou súčasťou života nielen na dedine, ale aj v mestách. Pribúdajú bezobalové obchody, plasty idú do úzadia. Práve plasty tvoria najväčší zdroj znečistenia svetových vôd a morí.

Nemusíte hneď zmeniť svoj životný štýl o stoosemdesiat stupňov, ani sa zo dňa na deň zmeniť na “bio-raw-eko” zástancu. Postupne do každodenného života zaraďujte veci a aktivity, ktoré sú šetrnejšie k prírode:
- redukcia odpadov v štýle “zero waste”, predchádzanie tvorby odpadu
- poctivé triedenie a recyklácia odpadov
- nahradenie plastov materiálmi, ktoré sú v prírode rozložiteľné

Easy život bez plastov

Plasty majú obdobie najväčšej slávy za sebou. Boom, ktorý vrcholil v druhej polovici 20. storočia postupne opadáva a z každej strany počúvame, že výrobkom z plastu pomaly zvoní umieračik. Nielen obchodné reťazce, ale aj letecké spoločnosti či veľké svetové spoločnosti podľahli tomuto bezplastovému zelenému trendu. Obmedzenie používania jednorazových vreciek, tašiek, obalových materiálov či príborov sa stáva realitou a budúcnosť našej planéty je aspoň sčasti zachránená. V podobnom duchu môže žiť každá domácnosť, pričom nejde o žiadne veľké obmedzenia.

Portál www.ecovia.sk je zameraný na zdravie našej planéty. V ponuke nájdete ekologické produkty vo sfére gastronómie, hygieny, či prírodnej kozmetiky. Vyberie si tu skutočne každý, kto sa rozhodol priblížiť prírode. Produkty z recyklovateľných a kompostovateľných materiálov sú mimoriadne obľúbené pre svoju využiteľnosť a poniektoré zaujmú svojim dizajnom. Internetový marketing a SEO zabezpečuje optimalizacia.eu.

Najčítanejšie správy