Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Napadaný sneh sa stáva hrozbou. Meteorológovia vydali výstrahu pred povodňami
Zdielať na

Napadaný sneh sa stáva hrozbou. Meteorológovia vydali výstrahu pred povodňami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vyššie teploty a dážď spôsobujú po výdatnom snežení problémy na severe Slovenska aj vo vysokohorských oblastiach. SHMÚ vydalo výstrahu 1. stupňa pre viaceré okresy, v ktorých hrozí malé nebezpečenstvo pre ľadovú povodeň a pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Situácia je komplikovaná aj na horách, kde hrozí spustenie lavín už pri malom zaťažení. Sneh totiž dažďom oťažel a je nestabilný.

SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa pre niekoľko okresov na Strednom Považí, na Hornom Považí a na Liptove. Výstraha platí pred ľadovou povodňou a pred povodňou z topiaceho sa snehu a dažďa, ktoré môžu spôsobiť problémy najmä v Novom Meste nad Váhom, Trenčíne, Ilave, Púchove, Považskej Bystrici, Bytči, Liptovskom Mikuláši, Ružomberku, Žiline - sever, Žiline - Rajčanka, Čadci, Kysuckom Novom Meste, Námestove, Tvrdošíne a Dolnom Kubíne. 

Výstrahy pre tieto okresy platia od nedele do odvolania. 

Počas minulotýždňových mimoriadne chladných dní padali záporné teplotné rekordy aj na Zamagurí. Po mrazoch, snehu a fujavici prišiel iný problém - ľad a topiaci sa sneh. TV JOJ bola pri tom, keď sa uvoľnilo obrovské množstvo krýh v miestnom potoku. To ale nebola jediná hrozba, s ktorou tam museli pre silné oteplenie bojovať. 

Niektoré oblasti Slovenska sneh túto zimu poriadne potrápil. Pozrite si to na fotografiách. 

Odmäk komplikuje aj vysokohorskú turistiku

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vplyvom dažďových zrážok v priebehu sobotnej noci a dňa sa snehový profil do 2000 m. n.m. premočil a oťažel. Nad 2000 m. n. m. silný vietor navieva sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné, severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov. Nebezpečné sú tak terény vo všetkých výškach, pričom v stredných polohách hrozia lavíny z mokrého snehu a vo vysokých doskové lavíny. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení (lyžovanie, výstup lyžiara na lyžiach) obzvlášť na strmých svahoch (nad 30°). Súčasne je možné vo vysokých polohách spôsobiť odtrh aj z veľkej vzdialenosti vplyvom vysokého pnutia v snehovej pokrývke, ktoré vytvoril vietor. Počas dňa očakávame hlavne v stredných polohách výskyt spontánnych lavín stredných až veľkých rozmerov. V priebehu dňa vplyvom ďalších dažďových zrážok a silného vetra je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca, s príchodom noci, ochladenia a pondelka klesajúca.

Niektoré oblasti Slovenska sneh túto zimu poriadne potrápil. Pozrite si to na fotografiách. 

V nedeľu ráno prevládalo v horských oblastiach Slovenska zamračené teplé počasie, teploty dosahovali ráno o 07:00 -3 stupne Celzia v najvyšších polohách po 5 stupňov na podhorí. Pod 2000 m. n.m. výdatný dážď počas včerajšieho dňa premočil sneh, ktorý výrazne navlhol, snehová pokrývka oťažela a hrozia tu spontánne základové lavíny. Borivý sneh taktiež sťažuje pohyb vo vysokohorskom teréne. Horské hrebene a rebrá najvyšších polôh sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu. V hrebeňových oblastiach sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách je do 180 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 - 250 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry), najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier. Počas noci a pondelka očakávame príchod studeného sektora, čím snehová pokrývka stvrdne a na jej povrchu sa vytvorí poľadovica, čo zníži lavínové nebezpečenstvo, ale skomplikuje pohyb vo vysokohorskom teréne.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, informovala Slovenská správa ciest. V hornatejších oblastiach stredného Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu hrúbky jeden až tri centimetre, miestami, najmä na cestách nižších kategórií do štyroch až piatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Vrchslatina, Podspády, Huty, Vernár, Súľová, Grajnár, Besník a Chorepa je na vozovke miestami kašovitý alebo utlačený sneh jeden až dva centimetre, na horskom priechode Herlianske sedlo tri cm a na horskom priechode Cukmantel je utlačený sneh tri až päť centimetrov. Na horskom priechode Zbojská je na vozovke miestami zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Vodiči, pozor

Pre hmlu je dohľadnosť do 50 metrov v lokalite lokalitách Šturec, Pastierske, Štrba a Švábovská stráň, do 200 metrov v lokalitách Plešivec, Sedlo Besník, Mníšek nad Hnilcom, Spišská Nová Ves, Turňa nad Bodvou, Dobšiná, Čertovica a Rožňava. Pre silný dážď je dohľadnosť do 100 metrov na D1 v úseku Čataj - Zavar a Piešťany-Koslavice.

Zľadovatený sneh jeden až tri centimetre je na cestách nižších tried v obvodoch Levoča, Stará Ľubovňa, Haligovce, Malý Lipník, Pusté Pole, Spišská Stará Ves, Červený Kláštor, Stakčín, Turčianske Teplice, Belá, Martin, Rajec, Budatín a Žilina, v obvode Stará Ľubovňa do štyroch až piatich centimetrov.

Snehové reťaze sú potrebné pre všetky vozidlá na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Celú zimnú sezónu sú uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom) pre vozidlá nad 10 m, Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), Šútovce (cesta III/1774), Skýcov (II/511) pre vozidlá nad 3,5 t. Neudržiavané cesty v zime: II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie, III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu.

Sneh tento rok niekoľkokrát skomplikoval dopravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy