Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zatúlané psy napadli vzácneho dravca. Ich majiteľovi môže hroziť väzenie
Zdielať na

Zatúlané psy napadli vzácneho dravca. Ich majiteľovi môže hroziť väzenie

ČERVENÝ KAMEŇ / Hrdinsky sa zachovala mladá sokoliarka na Červenom kameni. Videla ako sa túlavé psy dostali do areálu, kde chovali vtáky. Pohotovo zobrala do rúk hrable a začala ich odháňať čo najďalej od dravcov.

Túlavé psy smrteľne zranili 6-ročného sokola na Červenom kameni. Dostali sa do areálu, kde ich pristihla dcéra majiteľa dravých vtákov. Sandra ich ratovala, ako vedela. 

"Som zobrala hrable a išla som za tým psom, pretože som nechcela, aby zaútočil na ďalšie sokoly, aby ho úplne zabili. Podarilo sa mi ich odohnať," vraví svedkyňa Sandra Moravčíková. Po útoku psa sokol Bella ešte žil. 

Smrteľné zranenie 

Vyhľadali pomoc veterinára. "Tam mu zistili, že má zlomenú stehennú kosť, odhryznutý pazúr na jednej nohe a skoro vykĺbené krídlo," pokračuje Sandra. 

Psy ale sokola aj pri útoku silno stlačili, čím mu poškodili vnútorné orgány. Na tieto zranenia neskôr uhynul. Sokoliar podal na majiteľa psov trestné oznámenie. "Sme to nahlásili na polícii, ktorá teraz pátra, kto je vlastníkom psov a kto je za ne zodpovedný, lebo tí psí tam prešli dvomi bránami a mali za sebou aj štvormetrovú reťaz," tvrdí majiteľ sokola Anton. 

"Nakoľko v tomto prípade ide o podozrenie zo spáchania priestupku v zmysle zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, bude vec oznámená obci, ktorá je príslušná na prejednanie takéhoto priestupku. Za priestupok je možné uložiť pokutu do výšky 165 eur," informovala policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

Hrozí väzenie 

Sokol Bella sa vyliahol na Červenom kameni v roku 2012, a robil dablera sokolovi Samovi, ktorý je adoptovaný Slovenským futbalovým zväzom. Podľa Antona je hodnota takéhoto sokola 5 300 eur. Expertka na trestné právo Lucia Kurilovská uviedla, že je dôležité ako sa dá vyčísliť škoda usmrteného zvieraťa. "Keď ide o väčšiu škodu je trest odňatia slobody až do troch rokov. To zviera, ktoré bolo usmrtené je chránené podľa osobitného predpisu, tak môže byť uložený trest odňatia slobody až do ôsmich rokov," 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy